Šancu udržať deficit pod tromi percentami vidí viac ekonómov

Pravdepodobnosť, že deficit verejných financií v roku 2013 klesne pod úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), stúpla z októbrových 35 % na novembrových 47 %.

29.11.2013 10:05
debata

Vyplýva to z novembrovej ankety Klubu ekonomických analytikov (KEA), na ktorom sa zúčastnilo 15 ekonómov, z čoho 9 bolo členmi klubu. Priemerný odhad deficitu sa pohyboval na úrovni 3,1 % HDP, pričom prevažná časť analytikov si stále myslí, že deficit bude nakoniec mierne vyšší, než tvrdí vláda.

Novembrové výsledky podľa KEA pravdepodobne ovplyvnilo zverejnenie jesenných odhadov Európskej komisie, podľa ktorých by deficit za rok 2013 mal dosiahnuť 3 % HDP. Práve názor komisie je pri posudzovaní deficitu z pohľadu konečných čísel rozhodujúci. „Pravdepodobnosť je vysoká, keďže európska definícia troch percent je veľmi benevolentná. Trvalosť zníženia však nebude tak skoro dosiahnutá a preto by SR nemala byť vylúčená z procedúry nadmerného deficitu,“ komentoval vývoj deficitu analytik Trendu Michal Lehuta.

Podľa ankety klubu stúpla aj pravdepodobnosť, že Slovensko v roku 2013 prerazí dlhovú brzdu na úrovni 55 % HDP, a to z októbrových 47 % na novembrových 55 %. Mediánová pravdepodobnosť však v tomto prípade ostala nezmenená na úrovni 50 %, čo naznačuje, že nejde o výraznú zmenu. Potvrdzuje to priemerný odhad dlhu, ktorý ostal takmer nezmenený na úrovni 54,87 %, teda tesne pod hranicou dlhovej brzdy.

Odhady pre roky 2014 a 2015 ostali v novembri v porovnaní s októbrom takmer nezmenené. Deficit by mal v týchto rokoch klesnúť tesne pod 3 % HDP a dlh by sa mal v roku 2014 udržať tesne pod 57 % HDP, pričom túto hranicu by mohol prelomiť v roku 2015. „Pri zvolenom pomalom tempe konsolidácie bude potrebné predať majetok v hodnote 1 mld. eur tak, ako to plánuje Ministerstvo financií SR. Inak dlh v roku 2015 prerazí 57 % HDP,“ poznamenal analytik Tatra banky Juraj Valachy. Viacerí analytici podľa KEA pritom vo svojich odhadoch zohľadňujú očakávané zvýšenie deficitu aj dlhu pod vplyvom nových účtovných pravidiel ESA2010, ktoré majú vstúpiť do platnosti v roku 2014.

Klub ekonomických analytikov je občianskym združením, ktoré má 36 členov. Ambíciou KEA je zvýšiť kvalitu ekonomickej diskusie na Slovensku a priniesť možnosť odvolať sa na názory KEA pri presadzovaní ekonomickej politiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #deficit verejných financií