Končiaci šéf Peugeotu sa po kritike vzdal renty

Šéf automobilky PSA Peugeot Citroën Philippe Varin sa vzdal renty, ktorú mal dostávať po svojom plánovanom odchode a ktorá sa stala terčom kritiky. Uviedli to francúzske médiá.

28.11.2013 08:06
debata (2)

Podnik, ktorý sa stretáva s finančnými problémami, si na vyplácanie jeho renty dal vlani bokom takmer 21 miliónov eur.

„Vzhľadom na polemiku, ktorú to vyvolalo, som sa rozhodol vzdať sa súčasných podmienok môjho práva na rentu,“ povedal podľa webu denníka Le Figaro Varin krátko po tom, čo francúzska vláda vyzvala automobilku, aby prehodnotila údajne nekalú rentu pre odchádzajúceho Varina.

Automobilka tento týždeň oznámila, že Varina budúci rok vo funkcii generálneho riaditeľa nahradí Carlos Tavares, bývalý muž číslo dva vo vedení domáceho konkurenta Renault. Tento krok by mal stratovej automobilke zabezpečiť nové finančné prostriedky od čínskeho partnera Dongfeng. Francúzskych ministrov a odbory ale nepríjemne prekvapilo, že automobilka plánuje 61-ročnému Varinovi, ktorý končí tri roky pred vypršaním kontraktu, vyplácať penziu 310 000 eur ročne. Suma je po zdanení.

„Vzhľadom na obete, ktoré boli podniknuté, vzhľadom na situáciu podniku, vzhľadom k záruke štátu sa domnievam, že sa tu nachádzame na neprimeranej úrovni,“ povedal podľa webu denníka Le Parisien francúzsky minister financií Pierre Moscovici. „Požadujeme, aby skupina všetko objasnila,“ vyhlásil v závere zasadnutia vlády. Minister pre reindustrializáciu Arnaud Montebourg oznámil, že rozhodnutie o výške renty by sa malo prehodnotiť.

Francúzska automobilka sa snaží zotaviť zo šesťročného prepadu na európskom automobilovom trhu a ruší viac ako 10 000 pracovných miest. Agentúra Reuters uviedla, že Varin v súlade so zvyklosťami firmy na rozdiel od svojich kolegov v iných veľkých francúzskych spoločnostiach nedostane žiadne odstupné. V rozhovore pre francúzsky rozhlas potvrdil, že by mal od firmy dostávať dôchodok približne 300 000 eur ročne, čo je asi tretina jeho ročného platu. Čiastku 21 miliónov eur, ktorú PSA vlani vyčlenila na program výplaty dôchodkov pre Varina, ale vraj neočakáva.

Varin od roku 2011 nedostal žiadne odmeny, poznamenal hovorca automobilky. Vo februári sa pre krízu vzdal pohyblivej zložky svojej mzdy za uplynulý rok. Suma, ktorú PSA vyčlenila, by vraj mala stačiť na výplatu takejto renty počas 25 rokov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #PSA Peugeot Citroën #Philippe Varin