Poslanci schválili nový zákon o výbere mýta

Cestní dopravcovia s vozidlami nad 3,5 tony si budú môcť uplatňovať zľavu z aktuálnej výšky sadzby mýta po odjazdení určitého množstva kilometrov v príslušnom roku. Počíta s tým nový zákon o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií, ktorý v stredu schválili poslanci Národnej rady SR.

27.11.2013 11:34
debata (1)

Sadzby mýta sa po novom budú upravovať každoročne k 1. januáru aj podľa indexu spotrebiteľských cien v medziročnom porovnaní k septembru predchádzajúceho roka. Úpravy môžu byť nielen smerom hore, ale aj nadol. Mýto sa zavedie aj na cestách II. a III. triedy vo vlastníctve samosprávnych krajov, ale na začiatku bude mať nulovú sadzbu z dôvodu monitoringu nákladných vozidiel. Zmeny v mýtnom systéme majú začať platiť 1. januára 2014.

Spôsob výpočtu mýta, výšku sadzby mýta za jeden kilometer cesty pre jednotlivé kategórie vozidiel podľa ich hmotnosti, počtu náprav a emisnej triedy, ako aj systém zliav z mýta a podrobnosti o ich uplatnení, určí vláda nariadením. Takisto rozhodne o výške sadzby mýta upravenej o infláciu na príslušný kalendárny rok. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) ako správca výberu mýta na základe toho určí mýto za prejazdenú vzdialenosť.

Návrh zákona vytvára aj rámec pre poskytovanie Európskej služby elektronického výberu mýta na území SR. Vzniknú tak predpoklady pre prepojenie elektronických cestných mýtnych systémov v Európskej únii. Vozidlo tak prejde naprieč Európou po spoplatnených cestách a uhradí mýto na základe jednej zmluvy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mýto #mýtny systém