Štát odkúpil dlhopisy pred splatnosťou za 145 mil. eur

Štát odkupuje dlhopisy pred splatnosťou za takmer 145 mil. eur. V pondelok totiž ponúkol investorom, že od nich predčasne odkúpi dlhopisy splatné vo februári budúceho roka, resp. v apríli 2014.

25.11.2013 13:26
debata (2)

Na prvú ponuku v aukcii na spätné odkúpenie dlhopisov so splatnosťou vo februári zareagovali investori dopytom na úrovni 49,1 mil. eur, z čoho Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) akceptovala 36,8 mil. eur. Na túto ponuku reagovali prevažne domáci investori, keď od nerezidentov štát odkupuje dlhopisy iba za 3,6 mil. eur. Štát v tomto prípade odkupuje bondy pri priemernej úrokovej sadzbe 0,1449 % p.a.

V druhej aukcii bol záujem o predčasné odpredanie dlhopisov zo strany investorov väčší. Do aukcie dlhopisov splatných 7. apríla budúceho roka prihlásili dopyt na úrovni 253,8 mil. eur a požadovali priemernú úrokovú sadzbu na úrovni 0,1150 % p.a. Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity v tejto aukcii akceptovala dopyt na úrovni 108 mil. eur pri priemernom úroku 0,1490 % p.a. V tomto prípade štát odkupuje dlhopisy výhradne od domácich investorov.

Tohtoročná aktivita štátu na finančných trhoch sa tak pomaly končí. Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity totiž už avizovala, že ďalšie dlhopisy v tomto roku predávať neplánuje. Naposledy investorom dlhopisy ponúkala v minulotýždňovej aukcii, kde predala cenné papiere za 110 mil. eur. Súvisí to tak s dostatkom naakumulovaných zdrojov na refinancovanie dlhu počas roka, ako aj s tradične slabou likviditou na trhu v závere roka.

K spätnému odkupovaniu dlhopisov pred dátumom splatnosti sa pritom štát v záverečných týždňoch roka vracia v posledných rokoch už tradične. Pri dostatočnej zásobe hotovosti na refinancovanie dlhu mu totiž spätný odkup akcií umožňuje pred koncom roka znížiť úroveň verejného dlhu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ARDAL #dlhopis