Plynovod zo Slovenska na Ukrajinu zaplatí EÚ

Slovensko zarobí desiatky miliónov na transporte plynu na Ukrajinu. Európska komisia sa totiž podľa denníka Financial Times rozhodla zaplatiť náklady na vybudovanie cezhraničného prepojenia za 10 miliónov eur, ktoré umožní prepravovať plyn za východné hranice Slovenska.

23.11.2013 07:30
plyn, Gajary Foto: , ,
Ukrajina bude vďaka novému prepojeniu plynovodu zo Slovenska menej závislá od dodávok plynu Rusku.
debata (15)

Transportný plynovod tak bude naplnený viac, vďaka čomu stúpnu tržby spoločnosti Eustream, v ktorej 51 percent vlastní štát.

Eustream napríklad roku 2012 vyprodukoval na preprave plynu takmer 266-miliónový zisk. Transportný plynovod bol pritom využitý zhruba na polovicu. Po spustení novej prípojky sa zisk zväčší ešte viac.

Hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan zatiaľ podrobnosti neprezradil. „Eustream spolupracuje s Európskou komisiou a ukrajinskými partnermi na texte Memoranda o porozumení o možnom riešení prepravy plynu v smere zo Slovenska na Ukrajinu. Napriek tomu, že rokovania sú v pokročilom štádiu, nie sú ešte skončené, preto by nebolo vhodné komentovať detaily dokumentu pred jeho podpisom,“ zdôvodnil Chuguryan.

Isté však je, že Ukrajina bude vďaka novému prepojeniu menej závislá od dodávok plynu z Ruska aj napriek tomu, že vo štvrtok nepodpísala asociačnú dohodu s Európskou úniou. Momentálne však Slovensko vedie rokovania s ruským gigantom Gazprom, ktorých výsledkom by malo byť zníženie ceny dodaného plynu a zmenšenie strát SPP na predaji komodity domácnostiam.

Ešte koncom leta minister hospodárstva Tomáš Malatinský vyhlasoval, že rokovania s Gazpromom sa čoskoro skončia a cena plynu klesne. Výsledok však nie je doteraz a zrejme nepadne ani počas najbližších dvoch týždňov. Je to preto, lebo Rusko čakalo, či Slovensko pomôže s plynom Ukrajine? Hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič tvrdí, že tieto dva problémy spolu priamo nesúvisia. „Rozhovory o cenách sú náročné, nemám však informáciu, že by ich niekto zámerne brzdil,“ podotkol Jurikovič.

Podľa Alexandra Dulebu zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku však Slovensko nemalo na výber. „Máme platnú legislatívu, ktorá Eustreamu prikazuje, aby reverz realizoval, ak má na to kapacity. Keby prípojka od existujúceho transportného plynovodu na území Slovenska vedúca do Užhorodu nevznikla, zrejme by musel platiť pokutu za nedodržiavanie legislatívy jednotného trhu v EÚ,“ podčiarkuje Duleba.

Eustream ešte pred pár dňami tvrdil, že odber plynu za východné hranice Slovenska z technických dôvodov v najbližšom čase nebude možný. Financial Times však tvrdí, že v prospech vybudovania prepojenia na Ukrajinu zatlačil na premiéra Roberta Fica v októbri na stretnutí lídrov únie aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

Plyn na Ukrajinu môže napríklad dodávať nemecký gigant RWE. Firma totiž podobne ako SPP v predkrízových časoch uzavrela zmluvu, ktorá určuje, že zákazník musí zaplatiť aj za neodobratý plyn. Keďže zákazníci na západe Európy platia za plyn menej ako Ukrajina, je pre nich výhodné vrátiť časť komodity za východné hranice Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #Ukrajina