OECD vidí slovenský rast v budúcom roku mierne vyšší

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) očakáva, že ekonomiky strednej a východnej Európy budú v roku 2015 rásť po tom, ako ich budúci rok čaká zmiešaný vývoj. Slovenská ekonomika podľa novej prognózy OECD posilní v budúcom roku o 2 % namiesto pôvodne očakávaných 1,9 %.

19.11.2013 14:30
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Pre tento rok organizácia svoj odhad nezmenila a predpokladá rast SR na úrovni 0,8 %. V roku 2015 má slovenský hrubý domáci produkt (HDP) posilniť o 2,9 %.

Rast slovenskej ekonomiky sa podľa OECD zrýchli vďaka zlepšeniu situácie na exportných trhoch, čo podporí investície a export, obzvlášť v automobilovom priemysle. Nezamestnanosť však bude negatívne vplývať na rast súkromnej spotreby a úsporné opatrenia zamerané na zníženie rozpočtového deficitu obmedzia dopyt.

"Riziká oslabenia rastu sú spojené s neistotou týkajúcou sa krízy v eurozóne a krehkým zotavovaním hlavných exportných odvetví Slovenska,“ uvádza ďalej OECD.

Český HDP podľa organizácie oslabí v tomto roku o 1,5 % pred tým, ako v roku 2014 o 1,1 % posilní. Vo svojej predošlej prognóze pritom uvádzala tohtoročný pokles o 1 % a rast v budúcom roku na úrovni 1,3 %. V roku 2015 má ekonomika ČR vzrásť o 2,3 %. Rast podľa OECD naberie na dynamike v roku 2014, a to vďaka zmierneniu fiškálnej konsolidácie a zrýchleniu zahraničného dopytu, hoci nezamestnanosť pravdepodobne klesne iba mierne.

OECD výrazne zvýšila prognózu rastu pre maďarské hospodárstvo. Očakáva, že v tomto roku posilní o 1,2 % a v budúcom roku si zapíše rast o 2 %. V predchádzajúcej prognóze pritom uvádzala rast o 0,5 %, resp. 1,3 %. V roku 2015 má maďarský HDP posilniť o 1,7 %. Poľská expanzia má zrýchliť v tomto a budúcom roku na 1,4 % resp. 2,7 % z pôvodne uvádzaných 0,9 % resp. 2,2 %. Motorom rastu bude podľa OECD zvyšujúci sa export a domáci dopyt. V roku 2015 si zapíše poľská ekonomika rast na úrovni 3,3 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Slovensko #rast