Hypernova a Albert budú mať nových majiteľov

Maloobchodný reťazec Ahold na Slovensku končí. Jeho 24 predajní pod značkou Hypernova a Albert preberie spoločnosť Condorum. Tá už v súčasnosti prevádzkuje viac ako 90 predajní označených logami Terno a Moja Samoška. Ahold sa chce zamerať na aktivity v susednom Česku.

17.11.2013 09:23
debata (2)

"Ahold podrobne preskúmal strategické možnosti a rozhodol sa predať slovenskú časť svojich podnikateľských aktivít. Odchod zo Slovenska umožní manažmentu sústrediť sa na pokračovanie úspešného rozvoja podnikateľských aktivít v Českej republike,“ konštatovalo vedenie spoločnosti. V Čechách má Ahold až 283 obchodov Albert. Transakcia podlieha schváleniu príslušných orgánov a jej ukončenie sa očakáva v prvej polovici budúceho roka.

Jeden z konateľov spoločnosti Condorum je Michal Holík. Ten v minulosti pôsobil vo viacerých spoločnostiach finančnej skupiny J&T. Vlastníci Condorum sú v daňovom raji na Cypre a nie sú tak oficiálne známi. Finanční žraloci odmietajú, že by priamo alebo nepriamo stáli za firmou Condorum, a teda vlastnili obchody pod značkou Terno, Moja Samoška a najnovšie aj Hypernova a Albert. Pri dohode o vstupe spoločnosti Condorum do Aholdu však J&T bola.

„Spoločnosť J&T Investment Banking bola pri tomto obchode poradcom. Na financovaní sa žiadna zo spoločností v skupine J&T nepodieľa a nie sme ani v žiadnom vlastníckom vzťahu,“ reagovala hovorkyňa J&T Nikol Kubaská. K budúcnosti obchodov je tak podľa nej kompetentná vyjadrovať sa spoločnosť Condorum. Tá svoje zámery zatiaľ nezverejnila. Nie je tak jasné ani to, pod akou značkou budú obchody Hypernova a Albert po schválení transakcie pôsobiť, prípadne či bude Condorum pokračovať v akvizíciách, alebo vo výstavbe nových predajní. V minulosti boli napríklad na Slovensku na predaj obchody Carrefoure.

Transakcia naznačuje, že relatívne menšia sieť reťazcov kupuje väčšiu, aspoň pri pohľade na tržby. Ahold podľa agentúry Sita prevádzkuje na Slovensku 24 obchodov, s čistými tržbami 159 miliónov eur v roku 2012.

Condorum v súčasnosti prevádzkuje viac ako 90 obchodov pod značkami Terno a Moja Samoška s celkovým čistými tržbami v roku 2012 vo výške 127 miliónov eur. Condorum sa po transakcii zaradí k významným hráčom. Na porovnanie tržby najväčšieho reťazca, ktorým je Tesco, vlani dosiahli 1,37 miliardy eur. Lidl utŕžil na Slovensku 676 miliónov eur, Kaufland 660 miliónov eur, Billa 439 miliónov eur a Metro 429 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hypernova #Albert #Ahold #Condorum #Moja Samoška #Terno