Fitch potvrdila rating Slovenska na stupni A+

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila v piatok dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej a domácej mene Slovenska na stupni A+.

16.11.2013 12:32
debata (1)

Zároveň tiež potvrdila krajine nadradený nezabezpečený rating v zahraničnej a domácej mene na stupni A+. Výhľad dlhodobých IDR je stabilný. Fitch potvrdila Slovensku aj stropný rating na stupni AAA a krátkodobý IDR na stupni F1. Potvrdenie ratingu a stabilný výhľad podľa agentúry odzrkadľuje robustný rast slovenskej ekonomiky, ktorý je jedným z najvyšších v eurozóne.

Fitch pri svojom rozhodnutí tiež brala do úvahy pozitívne dopady členstva krajiny v eurozóne na hospodársky rozvoj, a to tým, že podporuje inštitucionálny rámec, zvyšuje export a zlepšuje vyhliadky pre prichádzajúce investície. Ďalej tvrdí, že členstvo v Európskej menovej únii obmedzuje riziká súvisiace s platobnou bilanciou a výmennými kurzami. V dôsledku vplyvu slabšieho rastu eurozóny v prvom polroku tohto roka však agentúra Fitch znížila prognózu rastu reálneho hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska pre tento rok na 0,8 % z úrovne 1,2 %, ktorý uvádzala v máji. Rast sa podľa agentúry zotaví v roku 2014 a ekonomika posilní o 2,2 %.

Rating Slovenska na súčasnej úrovni významne podporuje solídny bankový sektor. Priemerný ukazovateľ kapitálovej primeranosti sa nachádza na úrovni 16,9 % a podiel úverov voči vkladom je konzervatívny na úrovni 89 %. Nižšie jednotkové náklady na prácu v porovnaní s inými európskymi krajinami budú aj naďalej podporovať externú konkurencieschop­nosť slovenského sektora služieb a priemyslu, uvádza agentúra. Ďalej dodáva, že pokrok vo fiškálnej konsolidácii doposiaľ v tomto roku naznačuje, že krajina je na dobrej ceste dostať do konca tohto roka deficit rozpočtu pod 3 % HDP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Slovensko