Kandidátka na šéfku Fed-u nechce pritvrdiť menovú politiku

Zástupkyňa šéfa amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenová vyslovila rozhodnú podporu odvážnym krokom centrálnej banky USA zameraným na podporu ekonomického rastu a snahu o zlepšenie zamestnanosti označila za úplne nevyhnutnú.

15.11.2013 09:29
debata

Vyjadrila sa tak vo štvrtok v bankovom výbore amerického Senátu, kde odpovedala na otázky zákonodarcov, ktorí budú rozhodovať o jej nominácii za šéfku Fed-u.

Yellenová jasne dala najavo, že bude pokračovať v mimoriadne voľnej menovej politike, kým neprevládne presvedčenie, že nastalo trvalé ekonomické zotavovanie, ktoré dokáže vytvárať pracovné miesta. Ak Senát Yellenovú vo funkcii potvrdí, čo sa všeobecne očakáva, táto bývalá profesorka sa stane najmocnejšou ženou v histórii svetového finančníctva. Nominoval ju prezident Barack Obama. Nahradiť má terajšieho šéfa Fed-u Bena Bernankeho, ktorého funkčné obdobie sa končí v januári.

Fed od konca roka 2008 udržiava úroky v blízkosti nuly a svoju súvahu zväčšil štvornásobne prostredníctvom masívnych nákupov dlhopisov. Niektorí republikánski poslanci sa obávajú, že tieto kroky vytvárajú riziko vyvolania inflácie alebo cenových bublín. Yellenová pripustila, že nakupovanie dlhopisov, čiže kvantitatívne uvoľňovanie, nemôže trvať donekonečna a konštatovala, že Fed si je vedomý toho, že program nákupov aktív má aj mínusy aj plusy. Dodala však, že plusy v súčasnosti prevažujú nad mínusmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed #dolár