Čína pripravuje sériu reforiem na ozdravenie ekonomiky

Čínski lídri predstavili sériu reforiem, ktoré majú v nasledujúcom desaťročí ozdraviť čínsku ekonomiku. Informovala o tom britská BBC.

13.11.2013 08:56
debata

Predstavitelia krajiny na summite pod názvom Tretie plénum sľúbili, že úloha voľného trhu sa posilní. Zároveň vznikne výbor ktorá bude dohliadať na zložky vnútornej bezpečnosti, aby zabránili sociálnym nepokojom. Farmári by mali získať väčšie vlastnícke práva vo vzťahu k vlastnej pôde. Taktiež by krajina mala zaviesť účinnejšie systémy v boji proti korupcii, ako aj modernizovať armádu. Na zasadnutí sa zúčastnilo 376 členov vládnej strany.

Ako BBC ďalej uvádza, tieto reformy majú obrovský význam a kompletnejšie správy o tom, na čom sa čínski predstavitelia dohodli, sa podľa očakávaní budú objavovať v nasledujúcich dňoch či dokonca týždňoch. Vedúcu úlohu by mali hrať trhy. Štátne vlastníctvo však ostane pilierom ekonomiky.

"Hlavnou úlohou je posilniť vzťah trhu a vlády, umožniť trhu, aby hral rozhodujúcu rolu pri rozdeľovaní zdrojov, ale tiež posilniť úlohu vlády,“ píše sa v stanovisku. Analytici neočakávajú, že v krajine dôjde k politickým reformám.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína