S&P znížila Francúzsku rating

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Francúzska o jeden stupeň na známku AA. Výhľad ratingu je stabilný.

08.11.2013 08:34
debata

S&P upozornila hlavne na vysokú nezamestnanosť, ktorá podkopáva podporu ďalších potrebných štrukturálnych reforiem.

Podľa S&P doterajšie makroekonomické reformy vlády podstatne nezlepšili strednodobý výhľad rastu krajiny. K stabilnému výhľadu sa agentúra rozhodla preto, že vláda sa zaviazala udržať pod kontrolou dlh. Stabilný výhľad znamená, že sa agentúra nechystá v najbližšom období rating meniť, a to ani smerom dole, ani hore. Podľa S&P je pravdepodobnosť, že by zmenila v najbližších dvoch rokoch rating Francúzska, nižšia ako jedna ku trom.

Francúzsky dlh má tak teraz u S&P tretiu najvyššiu známku. Francúzsky minister Pierre Moscovici v reakcii na oznámenie uviedol, že dlh Francúzska stále patrí medzi najbezpečnejšie a najlikvidnejšie na svete a označil hodnotenie S&P za „nesprávnu kritiku“ druhej najväčšej ekonomiky eurozóny.

„Za posledných 18 mesiacov vláda zaviedla veľké reformy, ktorých cieľom je zlepšenie ekonomickej situácie Francúzska, ozdravenie verejných financií a konkurencieschop­nosti,“ citovala agentúra Reuters vyhlásenie ministra.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splatenia úveru. Má dôležitý vplyv na ochotu veriteľov příslušenému štátu alebo subjektu požičiavať a tiež na podmienky pôžičky. Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a je aj pravdepodobnejšie, že si bude schopný zabezpečiť lacnejšie pôžičky.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Francúzsko #S&P #Standard & Poor's