Ekonomika USA rozmetala prognózy, výrazne zrýchlila rast

Ekonomika Spojených štátov v treťom štvrťroku nečakane zrýchlila rast. Hrubý domáci produkt rástol tempom 2,8 percenta ročne, čo je najviac za posledný rok.

07.11.2013 16:17
debata (3)

V prvom odhade vývoja to vo štvrtok uviedlo americké ministerstvo obchodu. V predošlom štvrťroku predstavoval rast 2,5 percenta. Údaje za tretí štvrťrok prekonali odhady analytikov, ktorí v ​​ankete agentúry Reuters očakávali, že rast sa spomalí na dve percentá.

Ministerstvo obchodu uviedlo, že v období od júla do konca septembra rástol vývoz, zvýšila sa výstavba domov a bytov, zatiaľ čo výdavky štátu a miestnych vlád rástli najrýchlejšie za posledné štyri roky. Ľudia tiež viac míňali, celkové výdavky sú však oproti predošlému kvartálu nižšie. Dôvodom sú výdavky za služby, ktoré v podstate stagnovali. Je to aj pre chladnejšie leto, s čím súvisia nižšie výdavky na verejné služby.

Odhad výkonu americkej ekonomiky je o necelý percentuálny bod vyšší, než predpokladala väčšina ekonómov. Spomalenie tempa rastu očakávajú analytici aj v posledných troch mesiacoch tohto roka, najmä pre rozpočtovú krízu, ktorá na 16 dní paralyzovala činnosť niektorých vládnych úradov a inštitúcií.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Spojené štáty americké