Eurofondy u Jahnátka nahlásili polícii

Konatelia súkromnej firmy, ktorá mala neoprávnene vyčerpať viac ako pol milióna eur cez eurofondy, budú musieť svoje činy vysvetľovať polícii.

07.11.2013 14:38
Poľnohospodárska platobná agentúra Foto: ,
Trestné oznámenie vo veci podáva Poľnohospodárska platobná agentúra, ktorá patrí do agrorezortu Ľubomíra Jahnátka.
debata

Je totiž možné, že spáchali trestný čin. Peniaze na rekonštrukciu penziónu v Novomestskom okrese v rozpore s pravidlami žiadali na rekonštrukciu nehnuteľností, ktoré boli v exekúcii.

Trestné oznámenie vo veci podáva Poľnohospodárska platobná agentúra, ktorá patrí do agrorezortu Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru). „PPA v tomto prípade podáva trestné oznámenie,“ podotkol hovorca rezortu Peter Hajnala. Peniaze získali počas ministrovania Zsolta Simona (Most), platobná agentúra ich vyplatila nezvyčajne v troch splátkach počas jedného roka. Podľa aktuálneho vedenia agentúry zvyčajne vyplácajú jednu platbu za rok.

Okrem toho sa konatelia firmy budú musieť vyrovnať aj s ďalším problémom. Odčerpané peniaze totiž budú musieť Jahnátkovmu rezortu vrátiť späť, pretože ministerstvo odmietlo ich odvolanie proti ukončeniu zmluvy o poskytnutí dotácií.

Jahnátkov rezort sa najprv podaniu trestného oznámenia bránil. Tvrdil, že porušenie pravidiel nemusí automaticky znamenať spáchanie trestného činu. Rezort však ustúpil, keď denník Pravda zverejnil znenie dvoch paragrafov z Trestného zákona. V jednom sa píše o skutkovej podstate subvenčného podvodu. Iná časť zákona zas hovorí, že neoznámenie trestného činu je trestným činom. Navyše premiér Robert Fico pre Pravdu podotkol, že ministra odvolá, ak poruší zákon.

Čudné však je, že v minulosti trestné oznámenie v danom prípade na základe informácií v Pravde už súkromná osoba podala. Zaoberala sa ním vyšetrovateľka Úradu boja proti korupcii na Prezídiu Policajného zboru. Napriek spomínaným okolnostiam obvinenie nevzniesla.

Dva dni po odchode policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka dosadeného Radičovej vládou totiž polícia konštatovala, že konatelia „svojím konaním nenaplnili znaky skutkovej podstaty trestného činu tým, že by predložili nesprávny doklad“. Fakt, že na nehnuteľnosti bola uvalená exekúcia, čo je v rozpore s pravidlami poskytovania peňazí, vyšetrovateľka v uznesení vôbec nespomína. Exekúciu na nehnuteľnosti si je možné overiť aj cez katastrálny webový portál.

Zvláštne je aj to, prečo ministerstvo vnútra vedené Robertom Kaliňákom (Smer) doteraz nevyužilo svoju právomoc spustiť kontrolu Inšpekcie ministerstva vnútra, ktorá by mohla vyniesť verdikt, či protikorupčná vyšetrovateľka neopomenula dôležité fakty. Rezort redakciu nasmeroval na podanie podnetu na Sekciu kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra. „Takýto podnet môže podať ktokoľvek, aj anonymný,“ vyhlásil tlačový odbor ministerstva.

Nezodpovedaná zatiaľ zostáva aj otázka, či aktuálne trestné oznámenie bude riešiť tá istá vyšetrovateľka, alebo niekto iný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Ľubomír Jahnátek