ECB prekvapila, znížla základný úrok na 0,25 %

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok prekvapujúco znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o štvrtinu percentuálneho bodu na nové minimum 0,25 percenta.

07.11.2013 14:00 , aktualizované: 15:46
(typo - nepouzivat v orise) peniaze, výplata,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Znížením sadzby, ktorá ovplyvňuje úverové náklady v eurozóne, tak reagovala na hlboký prepad inflácie v krajinách eura a zvýšenie tlakov na uvoľnenie menovej politiky.

Šéf ECB Mario Draghi navyše povedal, že banka bude minimálne do polovice roka 2015 pokračovať v ponuke neobmedzeného objemu lacných úverov komerčným bankám. Euro v reakcii na rozhodnutie ECB prudko oslabilo.

Znížením sadzby, ktorá ovplyvňuje úverové náklady v eurozóne, banka reagovala na výrazný prepad inflácie v krajinách eura a zvýšenie tlakov na uvoľnenie menovej politiky. Kurz eura po kroku ECB klesol asi o 1,2 percenta na 1,3350 USD, aj keď sa ešte pred týždňom pohyboval okolo 1,38 USD. Naopak, európske akcie sa vydali nahor, ich hlavný index stúpol o jedno percento a dosiahol nové päťročné maximum.

„Poskytne to potrebný priestor európskym exportérom, pretože euro konečne zamieri nadol,“ povedal k rozhodnutiu ECB analytik David Thebault zo spoločnosti Global Equities.

Banka znížila tiež refinančnú sadzbu, ktorá je stropom jednodňových medzibankových úrokov. Pokles predstavoval tiež štvrť bodu, čo sadzbu posunulo na 0,75 percenta. Hlavným podnetom bola podľa pozorovateľov štatistika z minulého týždňa, ktorá ukázala, že medziročná inflácia v krajinách eura klesla v októbri na 0,7 percenta, teda hlboko pod cieľovú úroveň ECB, ktorá je tesne pod dvoma percentami.

ECB je pod drobnohľadom finančných trhov od mája, kedy ju slabá ekonomika eurozóny prinútila k zníženiu základnej sadzby na doterajšie minimum 0,5 percenta. Niektorí zo šéfov národných centrálnych bánk menovej únie chceli znížiť sadzby už na zasadnutí pred mesiacom. Pre uvoľnenie menovej politiky v záujme oslabenia silného eura sa navyše v minulých dňoch vyslovili taliansky minister financií a francúzsky minister priemyslu.

Ekonómovia ale nepredpokladali, že ECB zníži sadzby pre údaje za jediný mesiac. Prevažná väčšina z nich si myslela, že ECB počká minimálne na december, keď ekonómovia ECB vydajú novú prognózu hospodárskeho rastu a inflácie.

Eurozóna sa v druhom štvrťroku dostala z recesie, ktorá trvala rok a pol. Hrubý domáci produkt krajín, ktoré používajú euro, sa oproti predchádzajúcim trom mesiacom zvýšil o 0,3 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna #úrokové sadzby