Podarilo sa zachytiť desatinu daňových únikov, tvrdí Fico

Boj proti daňovým únikom prináša podľa premiéra Roberta Fica svoje výsledky. Aj vďaka prijatým opatreniam sa podľa premiéra podarilo zachytiť 10 % daňových únikov.

05.11.2013 14:14
Ekonomika, graf, euro, peniaze, lupa Foto:
Ilustračné foto
debata (80)

„Dnes môžeme s potešením konštatovať, že opatrenia, ktoré sme prijali v boji proti daňovým podvodom a únikom priniesli svoje ovocie. Keďže sme absolvovali celý rad vážnych a tvrdých opatrení, začala fungovať lepšia represia v boji proti daňovým únikom. Dnes môžeme prvýkrát konštatovať, že náš plán zachytiť aspoň 10 % z týchto daňových únikov sa nám podarilo naplniť,“ povedal v utorok Robert Fico.

O čo viac a efektívnejšie bude podľa neho bojovať finančná správa s podvodmi a trestnými činmi v daňovej oblasti, o to menej bude musieť vláda žiadať od podnikateľov, bánk a ľudí, aby sa zúčastňovali na konsolidácií verejných financií. Podľa Roberta Fica sa ministerstvu financií za september a október podarilo vybrať o 210 mil. eur viac, ako plánovalo.

Zvrat vo výbere daní sa podľa slov ministra financií Petra Kažimíra podarilo vykonať po roku a pol úsilia. Kažimír informoval, že výber daní sa naďalej zlepšuje. „Spolu za september a október je to o 210 mil. eur viac, ako predpokladala posledná prognóza,“ povedal Kažimír. Skladba tohto zlepšenia podľa jeho slov pozostáva zo 130 mil. eur z dane z pridanej hodnoty, 60 mil. eur na dani z príjmov právnických osôb a 20 mil. eur na spotrebných daniach. „Dnes vám ohlasujeme zlepšenia hotovostného výberu, čo má pozitívny dopad aj na dlh, aj na lepšie plnenie fiškálneho cieľa, to znamená splnenie 3-percentného deficitu v roku 2013,“ povedal Kažimír.

Minister financií zároveň doplnil, že bude potrebné počkať na takzvané flash odhady štatistického úradu kvôli dátam o vývoji ekonomického rastu v treťom štvrťroku. Potom bude podľa neho možné jasne povedať, čo ide na vrub lepšej úspešnosti výberu a za čo môže lepší očakávaný ekonomický rast. Minister doplnil, že od 1. januára budúceho roku sa zavádza kladivo na daňové úniky, hlavne na daň z pridanej hodnoty vo forme elektronického kontrolného výkazu DPH, ktoré sa zameriava hlavne na karuselové obchody. „Samozrejme budeme vyhodnocovať aj otázku bločkovej lotérie,“ uviedol Kažimír.

Počet kontrol medzi rokmi 2011 až 2013 za rovnaké obdobie mesiacov január až september poklesol približne o 21 %, teda približne zo 7,5 tis. na 6 tis. Uviedol to prezident finančnej správy František Imrecze. Pozitívny výsledok vo výbere daní bol podľa jeho slov dosiahnutý aj napriek zníženiu počtu kontrol. „Počet kontrol sme znížili zámerne, pretože sa chcem zameriavať na kontrolu DPH tam, kde to má význam. Využívame pri tom naše analytické nástroje,“ povedal Imrecze.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové úniky