O2 prechádza pod Kellnerovu PPF

Slovenskú i českú časť mobilného operátora O2 získa finančná skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera, ktorý spoluvlastní napríklad Slovenský plynárenský priemysel či Stredoslovenskú energetiku.

05.11.2013 09:20 , aktualizované: 10:51
O2 Telefónica, mobilný operátor Foto: ,
Španielski vlastníci by za svoj 69-percentný podiel v českom i slovenskom O2 mali získať asi 2,5 miliardy eur.
debata (1)

Transakciu potvrdila spoločnosť PPF v tlačovej správe. Cena podielu v českej Telefónice je 63,6 miliardy českých korún, čo znamená 305,6 Kč na akciu. Akvizícia zahŕňa aj 100 percent v dcérskej spoločnosti Telefónica Slovakia. PPF bude transakciu financovať 35,5 miliardy korún z vlastného imania a zvyšok úverom syndikovaným na bankovom trhu pod vedením Société Générale.

Skupina zaplatí 2,063 miliardy eur (53,2 miliardy Kč) v okamihu dokončenia transakcie a 404 miliónov eur (10,4 miliardy Kč) v priebehu nasledujúcich štyroch rokov. Pred samotným prevodom akcií získa Telefónica v priebehu novembra ďalších 260 miliónov eur (6,7 miliardy Kč) na dividendách.

Dokončenie transakcie je podmienené súhlasom Európskej komisie a regulačných orgánov, ktoré sa očakáva v horizonte niekoľkých mesiacov. PPF potom urobí povinnú ponuku na prevzatie akcií minoritných akcionárov. Španielska Telefónica si ponechá podiel 4,9 percenta akcií a ponuku odkúpenia nevyužije.

Podľa uzavretej dohody bude môcť operátor počas štyroch rokov zostať súčasťou partnerského programu skupiny Telefónica AS , ktorý zahŕňa napríklad prístup k spoločnému nákupu technológií, dohody o roamingu a podobne. Spoločnosti Telefónica Czech Republic aj Telefónica Slovakia zmenia svoje názvy, avšak aj naďalej budú podnikať pod značkou O2, a to maximálne počas obdobia štyroch rokov.

Zvyšný 31-percentný podiel akcií českej Telefónicy sa verejne obchoduje na burze. Financial Times očakáva, že PPF bude mať záujem aj o tieto podiely. Keby sa to finančníkom podarilo realizovať, z rozpočtu by im ubudla ďalšia miliarda eur. Na druhej strane by však pre firmu už neplatili také tvrdé kritériá ako v súčasnosti, pretože jej akcie by už neboli verejne obchodovateľné.

Okrem predaja Telefónicy sa má počas nasledujúcich mesiacov realizovať aj predaj štátnych 49 percent akcií v Slovak Telekome, ktorých hodnota sa pohybuje okolo miliardy eur. Predkupné právo má podľa privatizačnej zmluvy firmy z roku 2000 skupina Deutsche Telekom, ktorá vlastní zvyšných 51 percent akcií.

Ak by nemeckí privatizéri toto právo nevyužili, slovenská vláda by mohla akcie predať prostredníctvom burzy cenných papierov, z čoho by pre nemeckých vlastníkov mohli vyplynúť nevýhody. Prípadný akcionár s väčším počtom podielov by totiž videl za oponu celej skupiny, keďže jednotlivé spoločnosti vedú konsolidované účtovníctvo. Navyše firma by začala patriť medzi verejne obchodovateľné, a tak by mali vlastníci jej akcií právo na podrobné informácie o hospodárení. Na druhej strane by však Telekomu mohol odpredaj pomôcť. V jeho manažmente sú totiž prítomní aj politicky nominovaní ľudia, ktorí boli na svoje miesta dosadení bez verejného výberového konania, a tak nie je isté, či to sú naozaj špičkoví manažéri pôsobiaci výlučne v záujme firmy.

Telefónica Slovakia 02 zvýšila výnosy takmer o desatinu

Telekomunikačný operátor Telefónica Slovakia, ktorý na slovenskom trhu vystupuje pod značkou O2, dosiahol za prvé tri kvartály tohto roka výnosy vo výške 154,9 mil. eur.

Medziročne tak vzrástli o 9,4 %. „O2 zároveň dosiahlo v mesiacoch január až september kladný prevádzkový zisk pred odpismi a amortizáciou (OIBDA), ktorý oproti vlaňajšku vzrástol takmer o štvrtinu,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Martina Jamrichová.

Ku koncu septembra dosiahol počet aktívnych zákazníkov operátora 1,471 milióna. Oproti porovnateľnému obdobiu minulého roka tak stúpol o 14 %. Od začiatku roka 2013 zaznamenalo O2 čistý nárast zákazníckej bázy o vyše 117 tisíc. „Po prvýkrát sme zaznamenali väčšinový podiel zákazníkov fakturovaných služieb,“ skonštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Telefónica Slovakia Ramiro Lafarga Brollo. Kým totiž počet zákazníkov predplatených služieb operátora vzrástol o 7 % na takmer 732 tisíc, u fakturovaných služieb O2 zaznamenalo až 21-percentný nárast zákazníkov na takmer 740 tisíc.

Od začiatku roka do konca septembra si zákazníci do siete O2 preniesli takmer 88 tisíc telefónnych čísel. Priemerný mesačný výnos na zákazníka (ARPU) predplatených služieb dosiahol v mesiacoch tretieho štvrťroka 2013 výšku 7 eur, ARPU pri zákazníkoch platiacich na základe faktúry predstavoval 14,8 eura.

Telefónica Slovakia vstúpila na slovenský trh rozhodnutím výberovej komisie Telekomunikačného úradu SR zo dňa 25. augusta 2006. Licencia zahŕňa práva na používanie frekvencií GSM 900 MHz, GSM 1800 MHz, UMTS a 28/29 GHz na 20 rokov na účely poskytovania telekomunikačných služieb v Slovenskej republike. Spoločnosť začala svoju komerčnú prevádzku 2. februára 2007.

(SITA)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Telefónica #mobilní operátori #O2