Česká Telefónica bude stáť miliardára Kellnera 2,5 miliardy eur

Investičná skupina PPF je pripravená prevziať kontrolný podiel v českej divízii Telefónica Czech Republic za zhruba 2,5 miliardy eur. S odvolaním sa na dva informované zdroje to na svojej internetovej stránke uviedol denník Financial Times. Dohoda by vraj mohla byť dokončená v pondelok a oznámená začiatkom tohto týždňa.

04.11.2013 08:36 , aktualizované: 09:27
debata

Španielska telekomunikačná spoločnosť Telefónica má v českej divízii 69-percentný podiel. Trhová hodnota tohto podielu je podľa skorších správ zhruba 68 miliárd korún. Česká Telefónica vlastní aj slovenského operátor 02, takže nový vlastník získa podiel aj na slovenskom telekomunikačnom trhu. Podľa Financial Times sa očakáva, že keď PPF uzavrie dohodu, ponúkne odkúpenie zvyšných 31 percent. Hodnota kontraktu sa tak zvýši o jednu miliardu eur. Spoločnosť by potom bola úplne v súkromných rukách a s jej akciami by sa neobchodvalo na verejných trhoch.

Zdroje agentúry Bloomberg už na konci októbra uvádzali, že Telefónica a skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera sa blížia k dohode o predaji tohto podielu.

Telefónica je najväčším poskytovateľom telekomunikačných služieb v Európe, jednotkou je aj na českom trhu. Na Slovensku je najmenším z trojice mobilných operátorov.

Telefónica sa ale stretáva s vysokým zadlžením, čo ju už donútilo k predaju niektorých aktivít. Spoločnosť navyše čelí negatívnym dopadom dlhovej krízy v eurozóne.

Financial Times upozornil, že skupina PPF má aktíva v hodnote približne 22 miliárd eur. To znamená, že prípadná dohoda o prevzatí kontrolného podielu v českej divízii Telefóniky by pre ňu bola veľmi významnou investíciou.

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #Telefónica #mobilní operátori #O2