Grécke akcie sú sexi, opäť priťahujú investorov

Gréckym akciám sa investori v posledných rokoch vyhýbali, pretože sa báli bankrotu krajiny a odchodu Grécka z eurozóny. Teraz však miestny akciový trh prekonáva svojím výkonom takmer všetky trhy sveta, pretože recesia začína po šiestich rokoch spomaľovať a nákupy gréckych akcií zvažujú noví investori, ktorí sa doteraz zameriavali na rozvíjajúce sa trhy.

02.11.2013 09:30
Grécko, karta, peniaze, kríza Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

Od 8. júna 2012, teda dva týždne pred tým, ako tvorca indexov MSCI oznámil, že by mohol posadiť Grécko medzi rozvíjajúce sa trhy, hlavný index aténskej burzy ASE posilnil o 146 percent. Znížil tak pokles zo svojho vrcholu v roku 2007 na 79 percent a podľa agentúry Bloomberg index ASE svojím ziskom prekonal všetkých 94 hlavných národných akciových indexov na celom svete.

„Výhľad pre túto krajinu sa úplne zmenil,“ povedal agentúre Bloomberg Francesco Conte z fondu JPMorgan. Dodal, že prikladá Grécku veľmi veľkú váhu, vidí tu dobré príležitosti a veľmi dobre fungujúce spoločnosti, ktoré sú lacné. Krajina sa práve dostáva z krízy a pretože sa jej podarilo výrazne znížiť náklady, bude rast ziskov v prípade rastu hrubého domáceho produktu obrovský, domnieva sa Conte.

„Ešte pred deviatimi mesiacmi bola globálna nálada v zmysle ‚nechcem sa dotknúť ničoho gréckeho, dokonca ani gréckeho jogurtu‘,“ uviedol námestník generálneho riaditeľa aténskej Piraeus Bank Anthimos Thomopulos. Teraz sa však situácia podľa neho mení a investori, naopak, nechcú nič iné, než to, čo je grécke. Podľa údajov EPFR Global naliali investori od začiatku tohto roka do gréckych akcií 179 miliónov USD.

MSCI, ktorého akciové indexy sledujú investori s majetkom sedem biliónov USD, tento rok v júni potvrdil, že presunie Grécko medzi rozvíjajúce sa trhy. Medzi rozvinuté krajiny priradil Grécko v roku 2001. Je to vôbec prvýkrát, čo MSCI degradoval rozvinutú krajinu. Zmena by mala nadobudnúť účinnosť po uzatvorení obchodovania 26. novembra.

Presun Grécka medzi rozvíjajúce sa trhy však bude podľa analytikov pre akcie veľmi pozitívny. Prídu totiž noví investori, ktorí sa zameriavajú len na tieto trhy a ktorí roky Grécko ignorovali.

„Je tu množstvo investorov zameraných na rozvíjajúce sa trhy, ktorí sa o Grécko nezaujímali 12 rokov a v krajine je jasne vidieť ekonomické oživenie,“ uviedol šéf investičného fondu Henderson Global Investors Holdings Matthew Beesley. „Grécko je veľmi vítaným prírastkom v indexe rozvíjajúcich sa trhov východnej Európy,“ dodal.

Index ASE bol na svojom vrchole v októbri 2007, keď jeho hodnota dosiahla 5534,5 bodu. V júni 2012 klesol na svojej 22-ročnej minimum, a zo svojho vrcholu strácal 91 percent. V súčasnosti je hodnota indexu pod 1200 bodmi.

Tento rok v apríli sa rozhodla firma Coca – Cola HBC (CCH) presunúť svoje akcie z Atén do Londýna. Trhová hodnota gréckych akcií tak klesla na 83 miliárd USD, čo je menej ako v prípade akcií v Kuvajte alebo Katare.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #akcia #burza