Majiteľ Markízy bude riešiť stratu prepúšťaním, odíde tisíc ľudí

Straty firmy bude CME, majiteľ televízií Markíza a Nova, riešiť reštrukturalizáciou. Jej súčasťou je aj masívne prepúšťanie.

02.11.2013 08:20
peniaze, doláre, financie Foto:
Ilustračné foto
debata (89)

Mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá v Česku vlastní televíziu Nova a na Slovensku televíziu Markíza, počíta do konca roka so znížením počtu zamestnancov o tisíc ľudí. Vyplýva to z vyhlásenia jedného z šéfov CME Michaela Del Nina v rozhovore s investormi, zverejnenom na stránkach firmy. Zatiaľ nie je jasné, ako sa to jednotlivých televízií dotkne.

Podľa dostupných informácií CME zamestnáva približne 4500 ľudí. Firma sa chce zamerať na svoju hlavnú činnosť, ktorou je prevádzkovanie televíznych staníc.

„V niekoľkých posledných týždňoch sme urýchlili a rozšírili podnikové reštrukturalizačné plány, ktoré boli oznámené skôr. Do konca tohto roka máme za cieľ mať približne o tisíc zamestnancov menej ako začiatkom roka 2013. Očakávame, že výsledkom budú ročné úspory 30 miliónov dolárov (run rate savings) oproti roku 2012, ale tiež to pre nás v tomto roku znamená vyššie náklady na reštrukturalizáciu, než sa očakávalo,“ uviedol manažér.

Očakáva, že náklady na reštrukturalizáciu tento rok dosiahnu približne 20 miliónov dolárov a tiež pribudnú náklady na odstupné za tretí a štvrtý štvrťrok v celkovej výške približne sedem miliónov dolárov.

Spoločnosť sa snaží naštartovať rast výnosov, ktoré sa prepadli po zavedení novej obchodnej politiky v tomto roku.

„Vykonávame zmeny v našom prístupe k predaju reklamy v Českej republike. Odrážajú lekcie, ktoré sme si osvojili v priebehu tohto roka. Takiež sa pozornejšie pozeráme na štruktúru nákladov naprieč spoločnosťou a určujeme spôsoby, ako sa zoštíhliť a stať sa efektívnejšími,“ poznamenal.

Tohtoročná zmena obchodnej politiky znamenala výrazný nárast cien inzercie. Množstvo klientov v Česku preto so svojimi rozpočtami prešla ku konkurenčnej Prime alebo iným médiám a výsledkom bol výrazný prepad reklamných výnosov.

CME sa chce sústrediť najmä na budovanie hlavných aktív televízneho vysielania v každej krajine. „V súčasnosti skúmame alternatívy niektorých našich vedľajších činností, ako je distribúcia do kín a v oblasti domáceho videa, vrátane možného zbavenia sa časti alebo celého tohto majetku. Aj keď niektoré z týchto činností mali solídne výsledky, domnievame sa, že spoločnosti lepšie poslúži ostrejšie manažérske zameranie na jej hlavné činnosti,“ dodal Michael Del Nin.

Spoločnosti CME, vrátane Markízy alebo Novy, teraz začínajú fungovať pod novým vedením. Nova, ktorá má v súčasnosti zhruba 650 zamestnancov, už oznámila niektoré čiastkové programové zmeny.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #CME #Markíza #TV Nova