Slovenská sporiteľňa do konca septembra zarobila 142 miliónov

Skupina Slovenskej sporiteľne dosiahla od začiatku januára do konca septembra tohto roka čistý zisk 142,9 mil. eur pri medziročnom poklese o 5,6 %.

30.10.2013 10:30
euro, peniaze, sporenie, úver, splátka Foto:
Ilustračné foto
debata

Pokles je podľa sporiteľne ovplyvnený najmä pretrvávajúcim prostredím nízkych úrokových sadzieb, legislatívnymi zmenami v oblasti poplatkov a o 9,6 mil. eur vyššou odvodovou povinnosťou v tomto roku. Banková daň bola za deväť mesiacov tohto roka 31,1 mil. eur, zatiaľ čo príspevok do Fondu ochrany vkladov a banková daň uhradená za rovnaké obdobie roku 2012 bola v sume 21,5 mil. eur.

Čistý úrokový výnos medziročne mierne vzrástol o 0,5 % na 336,9 mil. eur. Sporiteľňa podľa jej vyjadrení vďaka záujmu klientov o jej produkty postupne vykompenzovala negatívny dopad dlhodobo nízkej úrovne kľúčových trhových úrokových sadzieb. Čistý príjem z poplatkov a provízií klesol o 1,6 % na 86,9 mil. eur. Tento pokles zodpovedá podľa sporiteľne očakávanému vývoju na trhu a tiež prijatým zmenám legislatívy v oblasti bankových poplatkov.

Všeobecné prevádzkové náklady skupiny vzrástli nepatrne na úroveň 182,9 mil. eur, v porovnaní so 182,3 mil. eur v deviatich mesiacoch minulého roka. Nárast bol najmä v oblasti personálnych nákladov. Rizikové náklady sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka výrazne znížili, a to o 28,3 % na 34,2 mil. eur. Dôvodom bolo zlepšenie rizikových parametrov portfólia banky, a tým nižšej potrebe tvorby opravných položiek. Podiel zlyhaných úverov na celkovom objeme úverov sa medziročne znížil zo 7,1 % na 5,3 %.

Bilančná suma skupiny bola na konci deviateho mesiaca vo výške 11,577 mld. eur a v medziročnom porovnaní poklesla o 4 %. Objem úverov klientom sa zvýšil o 6,8 % a dosiahol 7,334 mld. eur. Z tohto objemu tvorili úvery poskytnuté obyvateľstvu 4,9 mld. eur a medziročne vzrástli o 7,8 %. Úvery na bývanie sa zvýšili o 11 %. Záväzky voči klientom narástli o 3,6 % na 8,673 mld. eur. Vklady obyvateľstva vzrástli z hodnoty 6,4 mld. eur na 6,8 mld. eur.

Slovenská sporiteľňa je najväčšia slovenská banka. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií, ktorý sa uskutočnil v januári 2001, sa Slovenská sporiteľňa začlenila do finančnej skupiny Erste.

Erste Group Bank potvrdila celoročný výhľad

Rakúska Erste Group Bank v stredu potvrdila celoročný výhľad a uviedla, že naďalej počíta so zlepšením ekonomických podmienok v strednej a východnej Európe. Čistý zisk skupiny po odpočítaní menšinových podielov v treťom kvartáli klesol o 3 % na 129 mil. eur. To nenaplnilo očakávania analytikov, ktorí ho v prieskume agentúry Reuters prognózovali v priemere na úrovni 148 mil. eur. Náklady na riziká banka stabilizovala na úrovni 428 mil. eur. Za celý rok 2013 by sa najmä vďaka zlepšeniu situácie v Rumunsku mali znížiť o 10 až 15 %. Skupina podľa vyhlásenia v treťom kvartáli zaznamenala určitý rast úverovej aktivity, najmä v Rakúsku a Českej republike a klesla aj miera nesplácaných úverov.

Výrazný rast dopytu po úveroch v zostávajúcej časti roka však banka neočakáva. Erste Group Bank zopakovala, že v súlade s vývojom za deväť mesiacov do septembra naďalej počíta s celoročným poklesom prevádzkového zisku o 5 %.

Erste Group Bank je jedným z najväčších európskych poskytovateľov finančných služieb a vedúcou retailovou bankou v strednej Európe. Do skupiny Erste patrí najväčšia slovenská banka – Slovenská sporiteľňa. Začlenila sa do nej po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií, ktorý sa uskutočnil v januári 2001.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská sporiteľňa #Erste Group Bank