Microsoft zvýšil zisk, ťahá ho Office

Americký softvérový gigant Microsoft zvýšil v prvom finančnom štvrťroku čistý zisk medziročne o 17 percent na 5,24 miliardy dolárov, informovala spoločnosť v piatok.

25.10.2013 08:27
debata

Slabé výsledky vlajkového operačného systému Windows boli kompenzované silným predajom kancelárskeho softvéru (Office) a serverových riešení podnikom.

Americký softvérový gigant Microsoft zvýšil v prvom finančnom štvrťroku čistý zisk medziročne o 17 percent na 5,24 miliardy dolárov. Oznámila to v piatok firma. Slabé výsledky vlajkového operačného systému Windows boli kompenzované silným predajom kancelárskeho softvéru (Office) a serverových riešení podnikom.

Celkové tržby spoločnosti v štvrťroku končiacom 30. septembra stúpli o 16 percent na 18,53 miliardy dolárov. Microsoft je najväčším výrobcom softvéru na svete a jeho operačný systém Windows stále využíva väčšina osobných počítačov. V poslednej dobe ale firma zaostáva za konkurentmi ako je Apple alebo Google, ktorí ju predstihli na poli čím ďalej populárnejších tabletov a inteligentných telefónov.

Výskumná spoločnosť IDC minulý mesiac predpovedala, že v tohtoročnom štvrtom štvrťroku sa prvýkrát predá vo svete viac tabletov než osobných počítačov. Microsoft minulý mesiac predstavil novú generáciu svojho tabletu Surface, ktorej predaj sa začal tento týždeň. Tablet spolu s phabletmi (telefón s rozmermi malého tabletu) tento týždeň predstavila aj spoločnosť Nokia, ktorú Microsoft prevezme.

Microsoft teraz hľadá nového generálneho riaditeľa po tom , čo terajší šéf Steve Ballmer v auguste oznámil, že do roka odíde zo svojej funkcie. Niektorí významní akcionári vraj navyše nechcú vo vedení podniku ani jeho spoluzakladateľa Billa Gatesa. Ten podľa nich vo funkcii predsedu správnej rady blokuje zavádzanie nových stratégií a obmedzoval by schopnosť nového generálneho riaditeľa realizovať zásadné zmeny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft