Jahnátek ustúpil, eurofondy nahlási polícii

Konatelia firmy, ktorí zavádzali pri žiadaní eurofondov za vyše pol milióna eur, budú čeliť trestnému stíhaniu. Šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry spadajúcej pod ministerstvo pôdohospodárstva vedené Ľubomírom Jahnátkom (nominant Smeru) totiž vo štvrtok priznal, že podaniu nič nebráni.

24.10.2013 20:00 , aktualizované: 25.10.2013 08:00
Ľubomír Jahnátek Foto: ,
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek.
debata (55)

Na prípad upozornil denník Pravda. „Približne štvrtého novembra sa s najväčšou pravdepodobnosťou obrátime na orgány činné v trestnom konaní,“ vyhlásil na tlačovej konferencii šéf agentúry Stanislav Grobár.

Ešte v pondelok sa Jahnátek vyhováral, prečo nie je možné trestné oznámenie podať. Rovnakú chybu pritom urobil aj exminister Zsolt Simon (Most), za ministrovania ktorého boli navyše peniaze poslané. Teraz ich štát žiada od podnikateľa späť. Ten na to nevidí dôvod. Nepodanie trestného oznámenia môže byť porušením zákona. Premiér Robert Fico naznačil, že ak by sa preukázalo porušenie zákona, ministra by mohol odvolať. Navyše kauza sa týkala podnikateľa z dotknutej firmy, s ktorým sa minister pozná, pôsobia spolu v jednej nadácii. Dokazovala to webová stránka nadácie, ktorá medzitým prestala existovať.

Simon sa s platbami ponáhľal

V prípade ide o to, že súkromná firma pri čerpaní eurofondov zavádzala, že ani na jednej jej nehnuteľnosti nie je ťarcha exekúcie. Podľa listu vlastníctva však jednu z budov exekútor zaťažil už viac rokov pred podpisom zmluvy. Denník Pravda na to upozornil už koncom roka 2011. Agentúra ešte počas ministrovania Simona začala vymáhať už vyplatené peniaze naspäť. Keďže financie vrátené neboli, agentúra i agrorezort spustili správne konanie, ktorého výsledok má byť známy na začiatku novembra. Ak sa neoprávnená dotácia do stanovenej lehoty neobjaví v štátnej kase, k slovu sa podľa šéfa agentúry dostanú exekútori. Ak by štát peniaze nezískal späť a únia ich bude od Slovenska žiadať, na kauzu by doplatili všetci daňovníci.

Zvláštne je, že Pôdohospodárska platobná agentúra počas ministrovania Simona poslala prijímateľovi všetky tri splátky v jednom roku. „Takéto niečo je veľmi nezvyčajné. Bežne sa totiž v jednom roku pošle iba jedna splátka,“ podotýka Ľubomír Partika z agentúry. Za čudné označuje aj to, že kontrola bola vykonaná iba pri prvej splátke a ďalšie dve časti dotácie už putovali na účet prijímateľa bez ďalšej kontroly. „Aj to môže byť jeden z dôvodov, prečo problém s exekútorom na rekonštruovanú budovu bol odhalený v médiách,“ dodáva Partika. Aj preto vedenie agentúry vykoná hĺbkový audit vo všetkých dotáciách, ktoré firma i jej konatelia dostali v celkovej výške približne 40 miliónov slovenských korún.

Polícia bude opäť konať

Sú za takýmito praktikami nadštandardné vzťahy medzi exministrom pôdohospodárstva Simonom a ľuďmi z firmy neoprávnene čerpajúcej dotáciu? Obidve strany to odmietajú. „Ja tých pánov vôbec nepoznám,“ vyjadril sa Simon, ktorý šéfoval agrorezortu z čias Radičovej vlády.

Fakt však je, že rezort pod Simonovým vedením denníku Pravda nepravdivo tvrdil, že peniaze z dotácií ešte vyplatené neboli. Exminister včera povedal, že počas tohto týždňa to vysvetliť nemôže. „Ak sú takéto pochybnosti, vyzývam ministerstvo, aby zverejnilo všetky informácie o týchto zmluvách, vrátane tých z čias, keď som bol ministrom ja,“ vyhlásil Zsolt Simon. Súčasné vedenie s tým problém nemá.

Prípadom sa zaoberal už aj OLAF, čiže Európsky úrad boja proti podvodom. Na stole mal však inú zmluvu, ktorú agrorezort zrušil skôr, ako agentúra stihla poslať peniaze. Žiadne trestnoprávne dôsledky preto vyvodené neboli. Sporná zmluva na vyše pol milióna eur, ktoré žiada štát vrátiť, zatiaľ OLAF-om preverovaná nebola.

Konateľmi firmy sa zaoberala už aj polícia. Podľa dobre informovaného zdroja z policajného prostredia však bolo trestné stíhanie zastavené, pretože podľa vyšetrovateľa k spáchaniu trestného činu nedošlo. Zatiaľ však nie je jasné, či išlo o tento prípad a či agrorezort k vyšetrovaniu doložil všetky potrebné doklady.

Jahnátkov rezort v kauze podá trestné oznámenie až po niekoľkých mesiacoch. Pri podobnej kauze však Jahnátek ešte ako minister hospodárstva konal inak. Pri čerpaní eurofondov na cestovný ruch podal trestné oznámenie pre poškodzovanie záujmov Európskych spoločenstiev už pri podozrení z uvedenia nepravdivých údajov v žiadosti o čerpanie eurofondov. Aktuálna kauza zašla oveľa ďalej, s prijímateľom už bola podpísaná zmluva a dostal aj peniaze. Verdikt o tom, či bol spáchaný niektorý z trestných činov môže vyriecť iba súd. Stať sa to môže až po tom, čo policajný vyšetrovateľ posúdi, či trestný čin bol naozaj spáchaný a podobný názor zaujme aj prokurátor.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Ľubomír Jahnátek #trestné oznámenie #Zsolt Simon