Gréci sa zaťali. Nechcú už znižovať mzdy a dôchodky

Grécka vláda vylúčila možnosť ďalšieho znižovania penzií a miezd vo verejnom sektore.

24.10.2013 09:39
Grécko, kríza Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Rozhodnutie by mohlo zhoršiť vzťahy silne zadlženej juhoeurópskej krajiny s medzinárodnými veriteľmi, ktorí od Aténa žiadajú dodatočné úspory.

„Grécko je schopné presvedčivo dokázať, že nemôže – a ani by nemalo – prijať nové rozpočtové opatrenia znižujúce mzdy a penzie,“ píše sa v dokumente gréckej vlády vydanom po stretnutí premiéra Antonisa Samarasa so šéfom koaličnej strany PASOK Evangelosom Venizelosom. Podľa dokumentu je jedinou životaschopnou cestou k zníženiu gréckeho dlhu a rozpočtového deficitu hospodársky rast.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať o pomoc Európsku úniu a Medzinárodný menový fond. Úver v objeme 110 miliárd eur ale problémy krajiny nevyriešil a Grécko muselo dostať druhý záchranný balík v objeme 130 miliárd eur.

Atény výmenou za pomoc zaviedli masívne výdavkové škrty, znížili dôchodky a mzdy a opakovane zvýšili dane, čo zráža ekonomiku a vyvoláva protesty obyvateľov. MMF už avizoval, že Grécko bude musieť schváliť ďalšie úsporné opatrenia, grécka vláda však dúfa, že sa ďalším úsporám vyhne. Veritelia zatiaľ nespresnili, aký druh úsporných opatrení budú požadovať.

Vláda dúfa, že v budúcom roku vykáže prebytok primárneho rozpočtu, ktorý nezahŕňa náklady na správu dlhu, vo výške 2,84 miliardy eur. To je približne 1,6 percenta hrubého domáceho produktu. Kabinet predpokladá, že bude ťažiť z rastu daňových príjmov v dôsledku hospodárskeho oživenia a z opatrení proti daňovým únikom.

Grécko by podľa vládnej prognózy prekonalo cieľový prebytok vo výške 1,5 percenta HDP stanovený v podmienkach pomoci. Veritelia sú však pesimistickejší, podľa vysokého predstaviteľa gréckeho ministerstva financií predpokladajú, že Atény za týmto cieľom zaostanú zhruba o dve miliardy eur.

Grécky minister financií Jannis Sturnaras v pondelok uviedol, že medziročný prepad gréckej ekonomiky v treťom štvrťroku pravdepodobne spomalil na zhruba tri percentá z 3,8 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch. Európska komisia a MMF predpokladajú, že za celý rok sa hrubý domáci produkt Grécka zníži o štyri percentá . Ekonomika by tak mala klesnúť už šiesty rok za sebou.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF #EÚ #ECB #trojka veriteľov