Fico odvolá Jahnátka, ak porušil zákon

Predseda slovenskej vlády zatiaľ ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka za čudné praktiky pri eurofondoch nechce odvolať.

24.10.2013 08:00
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico povedal, že pri ministrovi Jahnátkovi bude konať, ak sa preukáže porušenie zákona.
debata (50)

Premiér tak reagoval na informácie, ktoré v stredu zverejnil denník Pravda. Ukázalo sa totiž, že Jahnátek nechce podať trestné oznámenie za to, že súkromná firma zavádzala pri žiadosti o eurofondy. Pritom v Trestnom zákone sa píše, že uvedenie do omylu pri žiadaní o eurodotácie je takzvaný subvenčný podvod.

„Pokiaľ pán Jahnátek neporuší zákon a bude tak tvrdo bojovať s obchodnými reťazcami, ako bojuje, má moju absolútnu podporu,“ povedal včera Pravde premiér Fico.

Porušenia zákona sa však v danom prípade Jahnátek mohol dopustiť. A podobne aj exminister Zsolt Simon. Obaja vedeli, že na ministerstve mohlo nastať porušenie zákona, ale prípad nenahlásili polícii. Trestný zákon pozná aj stav neoznámenia podozrenia zo spáchania trestného činu orgánom činným v trestnom konaní alebo Policajnému zboru. Podľa Trestného zákona ide tiež o trestný čin. Jedinou inštanciou na vynesenie rozhodnutia o spáchaní trestného činu je však súd. Prípadný verdikt o porušení zákona by tak mohol postihnúť aj exministra pôdohospodárstva Zsolta Simona (Most). Kauza neoprávneného čerpania eurofondov sa totiž začala už počas Radičovej vlády. Agrorezort vtedy viac ako pol milióna eur na budovu, ktorá bola v exekúcii, vyplatil. Keďže však Brusel nepripúšťa dotovanie majetku zaťaženého exekúciou, štát peniaze začal žiadať naspäť. Doteraz sa mu to však nepodarilo.

Zvláštne tiež je, že žiadateľ, ktorý sa mohol dopustiť podvodu s eurodotáciami, cez inú firmu dostal prísľub ďalších peňazí. Pod hlavičkou inej firmy totiž požiadal o ďalšiu dotáciu a Poľnohospodárska platobná agentúra zmluvu podpísala. Stalo sa to napriek tomu, že podľa pravidiel majú byť neskoršie žiadosti o podporu zamietnuté. Hovorca rezortu Peter Hajnala však rozpor s pravidlami eurodotovania nevidí. „Sú to dve rozdielne právnické osoby a Poľnohospodárska platobná agentúra nemá právo spochybňovať ich ústavné právo podnikať. Tým, že sú to dve rozdielne osoby, sú to aj rozdielni žiadatelia,“ argumentuje Hajnala.

Jahnátek tiež spustil množstvo podozrení z rodinkárstva a protekcionizmu na ministerstve. Vedúce funkcie získal napríklad jeho synovec, ktorý šéfuje oddeleniu projektov Regionálneho operačného programu a operačného programu Bratislavský kraj. Jeho neter zas vedie oddelenie prevádzky a registratúry. Podľa ministra obaja prešli riadnym výberovým konaním, verejnosť sa však doň zapojiť nemohla a obidvaja členovia jeho rodiny s nikým nesúperili. Jahnátek tiež tvrdí, že s prijatím detí svojej sestry nemá nič spoločné. Podozrenia z rodinkárstva a protekcionizmu však sú širšie. Z obce Komjatice v Novozámockom okrese totiž pochádza viacero ľudí, ktorí sa na agrorezorte zamestnali po Jahnátkovom nástupe. Jahnátek z tejto obce pochádza a časť jeho rodiny tam žije dodnes.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ľubomír Jahnátek #rodinkárstvo