Čudné praktiky Jahnátka a Simona s europeniazmi

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru) a exminister Zsolt Simon (Most) majú na svedomí v ich rezorte kauzu s eurofondmi za státisíce eur.

22.10.2013 20:00 , aktualizované: 23.10.2013 08:00
peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (43)

Napriek tomu, že došlo k prešľapu, Jahnátek ani Simon nedali prípad prešetriť polícii. Pri Jahnátkovi prípad smeruje k možnému zvýhodňovaniu podnikateľa, s ktorým sa pozná. Len nedávno sa pritom prevalilo, že na ministerstve funguje rodinkárstvo.

V eurofondovej kauze bolo ešte za Simona firme MBL, v ktorej figuruje podnikateľ Slavomír Magál, vyplatených vyše pol milióna eur. Peniaze boli pridelené na prestavbu nevyužitej poľnohospodárskej budovy v obci Lubina neďaleko Nového Mesta nad Váhom na trojhviezdičkový penzión. Na budovu však boli uvalené exekúcie a podľa pravidiel Bruselu peniaze nemali byť vyplatené, za čo nesie zodpovednosť Simon. Ani jeden z ministrov prípad nenahlásil polícii, aj keď podľa pravidiel poskytovania dotácií tak mali urobiť.

„Samotné odstúpenie od zmluvy neznamená, že pri porušení zmluvných podmienok došlo k skutkovej podstate trestného činu,“ odkázal Jahnátek cez hovorcu rezortu Petra Hajnalu. Magál sa s Jahnátkom pozná, pôsobia spolu v Nadácii Univerzity sv. Cyrila a Metoda. Minister odmieta, že by to zohralo úlohu. „Pán minister tam už viac rokov nebol,“ dodal Hajnala.

Pri podobnej kauze však Jahnátek ešte ako minister hospodárstva konal inak. Pri čerpaní eurofondov na cestovný ruch podal trestné oznámenie pre poškodzovanie záujmov Európskych spoločenstiev už pri podozrení z uvedenia nepravdivých údajov v žiadosti o čerpanie eurofondov.

Magál tvrdí, že eurofondy čerpal oprávnene. Argumentuje tým, že exekúcia na nehnuteľnosti nemala byť uvalená. Svoje spoločné pôsobenie s Jahnátkom v jednej nadácii sa Magál pre denník Pravda spočiatku snažil zatajovať, i keď potvrdil, že sa s Jahnátkom pozná.

„Ja s ním v žiadnej nadácii nie som. Ani neviem, že taká nadácia existuje,“ povedal. Až po argumentoch, že jeho tvrdeniu odporuje webová stránka nadácie, pripustil, že ju založil. „Od jej založenia v nej nevyvíjam aktívnu činnosť,“ vyhlásil neskôr. Zároveň však dodal, že nadácia je aj v súčasnosti „pripravená pomôcť, ak by bolo treba“.

Firma MBL mala na základe dvoch zmlúv o eurofondoch získať na penzión spolu milión eur. Poľnohospodárska platobná agentúra po nástupe Jahnátka po vlaňajších voľbách začala už vyplatené peniaze z jednej zmluvy vymáhať naspäť a druhú zmluvu zrušila ešte pred vyplatením dotácií v čase, keď bol ministrom Simon. Stalo sa tak po tom, čo o prípade prvýkrát informovala Pravda. Ministerstvo však trestné oznámenie nepodalo ani za Simona.

„Nechápem, ako je to možné, veď v internej smernici agentúry je jasne napísané, že pri zistení pochybení sa podáva trestné oznámenie,“ vyhlásil Simon. Aktuálne vedenie ministerstva tvrdí, že zákon porušený byť nemusel. V Trestnom zákone sa píše, že trestného činu subvenčného podvodu sa dopustí ten, kto vyláka od iného dotáciu tým, že ho uvedie do omylu. Pravidlá poskytovania dotácií zase hovoria, že „na majetok, ktorý je predmetom projektu, nesmie prebiehať exekučné konanie“.

Podľa dokumentov z Poľnohospodárskej platobnej agentúry Magál či niektoré z jeho firiem získali na dotáciách celkovo asi 40 miliónov slovenských korún.

Prípadom sa zaoberal OLAF, čiže Európsky úrad boja proti podvodom. Ten v prípade eurofondov pre firmu MBL skúmal zatiaľ len zmluvu, ktorá sa neplnila, a žiadne trestnoprávne dôsledky vyvodené neboli. Sporná zmluva na vyše pol milióna eur, ktoré žiada štát vrátiť, zatiaľ OLAF-om preverovaná nebola.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Zlatý prach za nechtami" target=„_blank“ >nazory.pravda­.sk/komentare-a-glosy/clanok/296959-zlaty-prach-za-nechtami/]. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Analytik Konzervatívneho inštitútu M. R.Štefánika Ivan Kuhn však tvrdí, že problém poskytnutia dotácií na exekvovanú budovu v Lubine je len vrcholom ľadovca. „Pracovníci riadiacich orgánov európskych fondov si totiž neoverujú informácie v jednotlivých databázach spravovaných štátnymi inštitúciami a tak vôbec nie je isté, či všetci žiadatelia nie sú napríklad neplatičmi daní a odvodov,“ spresňuje Kuhn. V neposlednom rade je podľa neho jednou z chýb aj to, že systém dotácií je veľmi uzavretý.

„Celý proces rozhodovania o prideľovaní nenávratných finančných prostriedkov z eurofondov je netransparentný a na podobné chyby sa príde buď iba náhodou, alebo ak niekto ,zvnútra' poukáže na takéto chyby,“ mieni Kuhn.

Podozrivé prepojenia Ľubomíra Jahnátka

  • Eurofondy pre ministrovho spolupracovníka: Eurofondy v rezorte pôdohospodárstva za čudných okolností získala firma Slavomíra Magála, s ktorým minister pôdohospodárstva Jahnátek pôsobí v Nadácii UCM. Rezort sa peniaze snaží teraz získať späť, trestné oznámenie však podané nebolo, aj keď dôvody mohli existovať. V kauze je namočený aj exminister Zsolt Simon.
  • Príbuzní ministra na ministerstve a v štátnych firmách: Na ministerstve pôdohospodárstva synovec ministra Lukáš Peško kontroluje projekty eurofondov, v rezorte je aj neter ministra Petra Bohunová a pracovali tam aj krstné deti Ľudovít a Michal Gráfovci. Syn ministra Andrej Jahnátek pracuje pre spoločnosť, ktorú ovláda štátna Jadrová a vyraďovacia spoločnosť. Prácu našli v rezorte viacerí ľudia z ministrových rodných Komjatíc. Rezort tvrdí, že zákon neporušil, v interných tendroch bol často jeden uchádzač.
  • Zať ministra Viliam Križan: Pracuje v pološtátnych plynárňach. Predtým od roku 2006 bol v Dozornej rade Transpetrolu. Rezort hospodárstva bol akcionárom Transpetrolu. Viacero sebe blízkych ľudí posadil Jahnátek aj na ministerstvo či do štátnych firiem, veľa ich bolo v Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave.
  • Ministrova susedka cez ulicu: V roku 2009 Jahnátkovo ministerstvo hospodárstva zadalo predraženú zákazku na opravu fasády firme, ktorej spolumajiteľka bývala pri bydlisku ministra. Úrad pre verejné obstarávanie konštatoval sedem porušení zákona. Aj príbuzný ministrovej susedky cez ulicu dostal na MH SR zákazku na stráženie, pričom v tendri bola len jedna firma.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Ľubomír Jahnátek #Zsolt Simon #Slavomír Magál