Štát vyčlenil na osobnú vlakovú dopravu 205 miliónov eur

Ministerstvo dopravy má podľa návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok poskytnúť na osobnú vlakovú dopravu vo verejnom záujme štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. a súkromnému prepravcovi Regio Jet, a.s. spolu 205 mil. eur.

22.10.2013 12:39
vlak, batoh, železnica, železničná stanica Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Je to rovnaká suma ako v tomto roku, rezort však počíta so zvýšením dopravných výkonov o pol milióna vlakových kilometrov, čo si môže vyžiadať navyše 2,6 mil. eur.

„Našim cieľom je pritiahnuť do vlakov čo najviac ľudí a medziročný nárast o viac ako pol milióna vlakových kilometrov nám pomôže zahustiť vlakový grafikon do požadovanej podpory,“ informovala agentúru SITA vedúca oddelenia pre vzťahy s verejnosťou na ministerstve dopravy Gabriela Jarošová. „Čo sa týka zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme pri prevádzkovaní osobnej dopravy na dráhe na nasledujúci rok, je ešte len vo fáze prípravy,“ dodala. V súčasnosti podľa Jarošovej nie sú ešte objednané výkony, resp. definitívne určený presný počet vlakových kilometrov.

Ako agentúra SITA už skôr informovala, na zvýšenie objemu osobnej železničnej dopravy v budúcom roku o pol milióna vlakových kilometrov je potrebných z rozpočtu štátu navyše 2,6 mil. eur. Štát by mal zaplatiť len časť variabilných nákladov a zvyšok má uhradiť Železničná spoločnosť Slovensko v rámci vnútorných opatrení a šetrenia. Podľa štátneho vlakového osobného prepravcu je to kompromis na základe predbežnej dohody s ministerstvom dopravy v snahe minimalizovať finančné výdavky štátu. Zatiaľ čo štát bežne hradí približne 6,70 eura na vlakokilometer, pre navýšené kilometre to bude len 5,18 eura za vlakokilometer.

Z tohtoročnej sumy na osobnú vlakovú dopravu vo verejnom záujme v objeme 205 mil. eur má Železničná spoločnosť Slovensko za štátom objednané výkony dostať 197,56 mil. eur. Zvyšná časť finančných prostriedkov je určená pre spoločnosť RegioJet, ktorá prevádzkuje vo verejnom záujme osobnú vlakovú dopravu na trati Bratislava – Dunajská Streda – Komárno.

Ministerstvo dopravy má voči Železničnej spoločnosti Slovensko záväzky za objednané, ale neuhradené výkony v rokoch 2011 a 2012 spolu v objeme 45,47 mil. eur. Uznaná neuhradená strata štátneho vlakového dopravcu za rok 2011 dosahuje 16,18 mil. eur a za minulý rok 29,3 mil. eur. Ministerstvo má podľa zmluvy oprávnené náklady železničného prepravcu uhrádzať do konca druhého roku po ukončení príslušného zmluvného roku, teda za rok 2011 do konca tohto a za rok 2012 do konca budúceho roku. Podľa rezortu dopravy je v tejto chvíli predčasná otázka, ako sa bude uznaná strata za rok 2011 riešiť. Úhrada záväzku ministerstva za rok 2012 bude tiež predmetom budúcich rokovaní dotknutých strán.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky