ČEZ vedie proti Albánsku arbitráž, Tirana chce mimosúdnu dohodu

Albánsko sa chce dohodnúť s českou energetickou skupinou ČEZ na mimosúdnom urovnaní sporu o investíciu do tamojšej distribučnej spoločnosti. Informoval o tom v pondelok minister energetiky Damian Gjiknuri. Vláda podľa neho vytvorí pracovnú skupinu, ktorá dostane mandát na rokovania s ČEZ-om.

22.10.2013 09:22
debata (1)

Pozícia albánskej vlády sa zhoršila a priame rozhovory sú najlepšia cesta, dodal minister. ČEZ začala proti Albánsku arbitráž v máji pre zmarenú investíciu do miestnej spoločnosti CEZ Shperndarje. Tej začiatkom roka albánske úrady odobrali distribučnú licenciu pre údajné nedodržanie záväzkov v oblasti dovozu elektriny a investícií do distribučnej siete.

Predlžovanie sporu by poškodilo investície v energetickom sektore a celý systém dodávok elektriny, ktorý v súčasnosti čelí kríze, povedal Gjiknuri v miestnej televízii. Česká energetická skupina si podľa neho v Albánsku neplnila zmluvné záväzky, bývalý vládny kabinet, ktorý odstúpil po júnových voľbách, zase podľa neho zanedbal svoje kontrolné právomoci.

Za podiel 76 % v podniku CEZ Shperndarje česká energetická skupina v roku 2009 zaplatila 102 mil. eur. Zvyšné akcie si ponechal štát. Podľa vyjadrenia ČEZ-u akvizícia v balkánskej krajine predstavovala 3,6 % jej zahraničných investícií a jej podiel na celkových investíciách skupiny bol 0,7 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČEZ #Albánsko