USD prekonali ďalšiu hranicu dlhu, prekročil 17 biliónov USD

Štátny dlh Spojených štátov krátko po ukončení sporu o dlhový strop, ktorý umožnil vláde znovu si začať požičiavať peniaze, prekročil prvýkrát v histórii hranicu 17 biliónov dolárov. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na údaje amerického ministerstva financií.

20.10.2013 09:30
dolár, USA Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

The Washington Times na svojich internetových stránkach napísal, že vláda si podľa správy ministerstva vo štvrtok, teda prvý deň po súhlase Kongresu so zvýšením stropu zadlženia, požičala rekordných 328 miliárd USD. Celkový dlh tak dosiahol 17,07559 bilióna USD. Doteraz najviac si počas jedného dňa požičala vláda pred dvoma rokmi, a to 238 miliárd USD.

K vysokému skoku prispela stredajšie dohoda o zvýšení dlhového stropu USA z predchádzajúcich 16,7 bilióna USD , ktorá umožnila vláde znovu si začať požičiavať peniaze. Vláda preto okamžite využila túto príležitosť na doplnenie štátnej pokladnice.

Bez včasného navýšenie limitu zadlženia hrozil krajine finančný kolaps. Vláda by potom mohla financovať svoju prevádzku len z príjmov z daní , ktoré sú však v priemere na deň nižšie o takmer dve miliardy USD ako nutné výdavky.

Strop zadlženia bol doteraz Kongresom obmedzený vždy určitou sumou, ktorú vláda nesmela prekročiť. Teraz však Kongres nestanovil sumu, ale termín, do ktorého si vláda môže požičiavať, koľko len chce. Ten vyprší 7. februára. Podľa rastu dlhu za posledných päť mesiacov by sa mohol dlh do stanoveného termínu zvýšiť najmenej o 700 miliárd USD, odhadol The Washington Times.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Spojené štáty #platobná neschopnosť