V USA opäť rastie realitná bublina, varuje Fischer z Fed-u

Jeden z popredných predstaviteľov americkej centrálnej banky (Fed) vo štvrtok varoval pred vznikom novej "bubliny" na trhu obytných realít.

18.10.2013 09:33
hypotéka, dom, stavebné, sporenie, kľúče, kľúč Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

K nej prispieva Fed svojimi pokračujúcimi nákupmi hypotekárnych dlhopisov, povedal prezident Federálnej rezervnej banky v Dallase Richard Fisher. Minulý hypotekárny a realitný boom zvýšil ceny realít na neudržateľné úrovne a následný pád cien bol spúšťačom ťažkej globálnej finančnej krízy.

„Začínam pozorovať nielen vo svojej oblasti, ale aj v celej krajine, že sa objavujú známky vznikajúcej bubliny na trhu bývania,“ povedal Fisher novinárom po prejave v Ekonomickom klube v New Yorku. „Vedie ma to k opatrnosti ohľadom nášho programu nákupov cenných papierov krytých hypotékami,“ uviedol.

Fed od finančnej krízy v rokoch 2008 až 2009 podporuje ekonomiku nulovými úrokovými sadzbami a neštandardnými opatreniami. Teraz každý mesiac kupuje dlhopisy za 85 miliárd dolárov, z toho takmer polovicu tvoria aktíva kryté hypotékou. Znižuje to úrokové sadzby na trhu a vedie k rastu dopytu po hypotékach.

Fed od jari signalizoval, že ešte tento rok začne nákupy dlhopisov obmedzovať, v septembri tak ale na všeobecné prekvapenie neurobil a nádej na takýto krok je teraz s prihliadnutím na rozpočtovú krízu vo Washingtone prakticky nulová. Sám Fisher dal najavo, že pre rozpočtový „zmätok“ na nadchádzajúcom zasadnutí menového výboru Fed-u obmedzenie nákupov nepodporí. Fisher pritom patrí k „jastrabom“ , teda k tým, ktorí kladú dôraz na zabránenie rastu inflácie a vzniku bublín na úkor podpory aktuálneho ekonomického rastu.

Fisher ale upozornil na silný medziročný rast cien obytných realít v Texase a množstve ďalších štátov. Ceny starších domov na trhu v auguste medziročne vzrástli o 15 percent, hoci v posledných mesiacoch hypotekárne úroky pre náznaky sprísnenia menovej politiky Fed-u výrazne stúpli, uviedla agentúra Reuters.

„Musíme byť ostražití a uvedomiť si, že v histórii boli obdobia, keď Fed ekonomiku nadmerne stimuloval. Obávam sa, že v tejto tradícii teraz pokračujeme,“ uviedol Fisher. K minulej bubline podľa ekonómov Fed výrazne prispel tým, že od miernej recesie roku 2001 udržiaval príliš dlho neúmerne uvoľnenú menovú politiku a zvyšoval tým množstvo peňazí i úverov v ekonomike.

„Nikto nevie, kedy bublina spľasne. Podľa môjho názoru sa ale ku zlomovému bodu dostávame každým dolárom, za ktorý kupujeme štátne dlhopisy a hypotékami kryté cenné papiere,“ povedal Fisher.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #USA #Fed #Richard Fisher