Slovinci ako Slováci, tiež pripravujú daň z hodnoty nehnuteľnosti

Slovinsko plánuje zaviesť od budúceho roku novú daň z nehnuteľností. Dôvodom je snaha zvýšiť rozpočtové príjmy.

18.10.2013 08:54
hypotéka, stavebné sporenie, úver, nehnuteľnosť Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Vo štvrtok o tom informoval slovinský minister financií Uroš Čufer. Slovinsko sa pokúša vyhnúť tomu, aby čerpalo medzinárodnú finančnú pomoc.

Sadzba dane sa bude pohybovať v intervale od 0,07 % do 0,75 % v závislosti od hodnoty nehnuteľnosti a typu budovy alebo pozemku. „Nová daň prinesie od 390 mil. eur do 395 miliónov eur (ročne). Polovica z týchto výnosov pôjde do lokálnych komunít a polovica do štátneho rozpočtu,“ povedal minister. Novú daň zahŕňa už návrh rozpočtu na budúci rok. Podľa tohto návrhu by rozpočtové príjmy Slovinska v budúcom roku mali dosiahnuť úroveň 8,6 mld. eur. Slovinský parlament by tento návrh rozpočtu mal schváliť v novembri.

Slovinsko plánuje znížiť v budúcom roku rozpočtový deficit na 3,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročnej úrovne 4 % HDP. V roku 2007 Slovinsko bolo spomedzi krajín eurozóny najrýchlejšie rastúcou krajinou. Zasiahla ho však globálna finančná kríza, keďže ekonomika krajiny bola naviazaná na export.

Slovinský bankový sektor, ktorý je z väčšej časti v rukách štátu, čelí nesplácaným úverom vo výške 7,9 mld. eur. To predstavuje viac ako pätinu HDP krajiny. Vznikajú tak špekulácie o tom, že Slovinsko by mohlo počas niekoľkých nasledujúcich mesiacov požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #nehnuteľnosti #Slovinsko #daň z nehnuteľnosti