Predaj Telekomu má znížiť dlh

Peniaze, ktoré Ficov kabinet získa za predaj podielu v Slovak Telekome, nemajú ísť na odkúpenie súkromných zdravotných poisťovní.

17.10.2013 19:30
peniaze, euro, bankovky
Ilustračné foto
debata (10)

Minister financií Peter Kažimír totiž po stredajšom rokovaní vlády vyhlásil, že ak Slovensko získa peniaze za predaj firmy, zisk pôjde prioritne na zníženie verejného dlhu. Ak by sa tento scenár naplnil, vláda by si na prevzatie podielov v poisťovniach Union a Dôvera musela zobrať úver.

Podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského však bude mať posledné slovo kabinet. „To uvidíme na koniec, o výnose a potrebách rozhodne vláda,“ uviedol šéf hospodárskeho rezortu.

S prílevom asi miliardy eur za predaj počíta vláda až v roku 2015. Vyplýva to z aktuálneho vládneho návrhu štátneho rozpočtu. Spôsob predaja však ešte stále nie je jasný. Ešte stále je totiž v hre možnosť predaja priamo väčšinovému akcionárovi s predkupným právom, Deutsche Telekomu. Malatinský nevylúčil predaj prostredníctvom Burzy cenných papierov. „Boli aj priami záujemcovia, ktorí sa informovali, a samozrejme, že sú aj finančné skupiny, ktoré by považovali za celkom vhodný model, ktorý by mohol ísť cez burzu,“ povedal Malatinský.

Aktuálna je zatiaľ aj možnosť priameho predaja väčšinovému akcionárovi Telekomu, ktorým je Deutsche Telekom. Firma má totiž od privatizácie 51-percentného podielu počas Dzurindovej vlády v roku 2000 predkupné právo na zvyšné akcionárske podiely. Akcionári sa podľa materiálu dohodli, že slovenská strana pripraví návrh svojich požiadaviek do memoranda o spoločnom postupe, ktoré vytvorí plán procesu predaja.

Spoločnosť Slovak Telekom pod značkou Telekom ponúka ako najväčší slovenský telekomunikačný operátor služby v pevnej i mobilnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #privatizácia