Predaj O2 sa môže udiať už o pár dní

Telekomunikačný trh na Slovensku zažíva turbulentné časy. V dohľadnom čase sa totiž môžu zmeniť pomery u dvoch z troch najväčších operátorov.

17.10.2013 20:00 , aktualizované: 18.10.2013 08:00
o2 telefonica, mobilny operator, telefon Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (8)

Predaj O2 bude zrejme uzavretý už čoskoro. Podľa informácií Pravdy sa to môže udiať v priebehu pár dní, aj keď české médiá hovoria o termíne do konca tohto roka. Už aj samotná materská spoločnosť Telefónica SA sídliaca v Španielsku však potvrdila informáciu o rokovaniach s českou skupinou PPF.

Nie je jasné, či holding PPF najbohatšieho človeka v regióne Petra Kellnera, pôjde do obchodu sám. Keďže transakcia by sa mala týkať aj slovenského operátora O2, ktorého vlastní česká Telefónica, je možný aj partner zo Slovenska. Keď Kellner v poslednom čase vstupoval do Slovenského plynárenského priemyslu a Stredoslovenskej energetiky, išiel do toho spolu so slovenskými finančnými žralokmi z J&T. Zúčastní sa J&T aj na telekomunikačnej akvizícii?

„Vyjadrujeme sa len k uzavretým obchodom,“ reagovala včera hovorkyňa J&T Nikol Kubaská. Španieli už rokovania s PPF priznali. „Spoločnosť Telefónica uvádza, že zvažuje strategické kroky týkajúce sa jej podielu v spoločnosti Telefónica Česká republika, vrátane komunikácie s investičnou skupinou PPF,“ vyhlásil začiatkom týždňa šéf predstavenstva skupiny Ramiro Sanchez de Lerin Garcia-Ovies.

V ďalšej časti vyhlásenia síce podotkol, že ešte nič nie je spečatené. Takéto správy však firmy vypúšťajú, až keď bežia posledné dni pred podpisom konečnej zmluvy o prevode akcií. Na všetky doplňujúce otázky španielska ani slovenská Telefónica neodpovedá.

Fakt však je, že španielska Telefónica potrebuje čo najrýchlejšie dotiahnuť predaj dvojice stredoeurópskych operátorov do konca. Jej dlhy sú totiž príliš vysoké, čo sa nepozdáva akcionárom, a tak hodnota celej skupiny klesá. Predaj dvojice operátorov, ktorých spoločná hodnota sa pohybuje okolo štyroch miliárd eur, pomôže dlhy znížiť.

Otázne však je, či PPF pri predaji nefiguruje ako sprostredkovateľ predaja. Majiteľ skupiny Petr Kellner má totiž v Rusku veľmi dobré vzťahy, a tak sa môže stať, že firmy neskôr so ziskom predá niektorému z ruských operátorov, ktorý by tak získal prístup na európsky trh. Podobné úvahy sa vynárali aj pri kúpe Slovenského plynárenského priemyslu spoločnosťou Energetický a průmyslový holding, ktorého akcionárom je spolu so slovenskými finančníkmi J&T aj Kellnerov PPF. Holding však dodnes tento scenár odmieta a ani deväť mesiacov po kúpe skupiny SPP sa s akciami najcennejšej časti zabezpečujúcej tranzit plynu cez Slovensko nič nedeje.

Okrem predaja Telefónicy sa má počas nasledujúcich mesiacov realizovať aj predaj štátnych 49 percent akcií v Slovak Telekome. Podiel má v súčasnosti hodnotu zhruba jednu miliardu eur. Predkupné právo má podľa privatizačnej zmluvy firmy z roku 2000 skupina Deutsche Telekom, ktorá vlastní zvyšných 51 percent akcií.

Nie je zatiaľ jasné, či toto právo využije. Na druhej strane by však vláda mohla využiť predaj akcií prostredníctvom burzy cenných papierov, z čoho by pre nemeckých vlastníkov mohli vyplynúť relatívne veľké nevýhody. Prípadný akcionár s väčším počtom podielov by totiž videl za oponu celej skupiny, keďže jednotlivé spoločnosti vedú konsolidované účtovníctvo. Navyše na firmu s verejne obchodovateľnými akciami sa vzťahujú prísnejšie kritériá dohľadu a zverejňovania informácií.

Zisk z predaja Telekomu mal pôvodne putovať na odkúpenie súkromných zdravotných poisťovní a zavedenie unitárneho systému zdravotného poistenia na Slovensku. Minister financií Peter Kažimír však vyhlásil, že peniaze utŕžené za predaj majú znížiť dlh Slovenska.

Meniť vlastníka, či spoluvlastníka sa z trojice najväčších hráčov nechystá jedine Orange. Je však takmer isté, že ani jeden z predajov sa v najbližších mesiacoch bežných zákazníkov nijako nedotkne a všetky produkty i s cenami budú v krátkodobom horizonte fungovať tak ako v súčasnosti. Neskôr sa s najväčšou pravdepodobnosťou názov Telefónicy spolu so stratégiou firmy môžu zmeniť, podobne ako pred časom zmenila po výmene majiteľa názov a ambície na trhu Sberbank Slovensko, bývalá Volksbank. Až zo zmluvy medzi kupcom a predajcom vyplynie, ako dlho bude môcť slovenské O2 niesť názov a marketingové nástroje.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #O2 #Telekomunikácia