Španielsko už tretíkrát predĺži šrotovné

Predstavitelia Španielska vo štvrtok informovali, že po tretíkrát predĺžia program podpory nákupu nových vozidiel v krajine.

17.10.2013 14:27
Seat Toledo Foto:
Seat Alhambra
debata (1)

Predaj nových áut v Španielsku ako aj vo Francúzsku v septembri vzrástol. To zvyšuje nádeje, že trh s automobilmi v západnej Európe má to najhoršie za sebou.

Španielska asociácia automobilových výrobcov (ANFAC) informovala, že predaj nových áut v septembri stúpol o 29 % a prekročil hranicu 45 tis. predaných vozidiel. Dôvodom nárastu je štátny program podpory, ako aj ďalšie faktory. V septembri 2012 sa na predaji vozidiel navyše negatívne prejavilo zvýšenie dane z pridanej hodnoty o tri percentuálne body na 21 %.

Španielska vláda podľa španielskeho ministra financií Cristobala Montora do programu vloží ďalších 70 mil. eur. Na začiatku boli v tomto programe prostriedky vo výške 220 mil. eur. V rámci vládneho podporného programu dostanú motoristi, ktorí zlikvidujú svoje staré auto a kúpia si nové, zľavu 2 tis. eur. Polovicu poskytne vláda a polovicu výrobca automobilu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #šrotovné