Spojené štáty unikli bankrotu, Kongres zvýšil dlhový strop

Americký Kongres v stredu (vo štvrtok SELČ) schválil kompromisný zákon, ktorý navyšuje dlhový strop USA a po 16 dňoch obnovuje financovanie federálnej vlády. Odvrátil tak hrozbu, že USA nebudú schopné spácať svoje dlhy.

16.10.2013 17:04 , aktualizované: 17.10.2013 07:39
USA, dohoda, rozpočet, dlhový strop Foto: ,
Demokratický senátor Charles Schumer (vpravo) a líder senátnej demokratickej väčšiny Harry Reid vysvetľujú podstatu kompromisnej dohody s republikánmi, ktorá umožnila zvýšenie dlhového stropu krajiny a obnovenie financovania vlády USA.
debata (80)

Zákon schválili obidve komory amerického Kongresu – najskôr Senát a dve hodiny po ňom aj Snemovna reprezentantov. Prezident Barack Obama hlasovanie ocenil.

„Vypnutie“ vlády stálo americkú ekonomiku 24 miliárd dolárov, vypočítala ratingová agentúra Standard & Poor's.

Zákon po schválení v Kongrese putoval k prezidentovi Obamovi, ktorý ho okamžite podpísal. Už v prejave po hlasovaní Senátu vyhlásil, že to urobí hneď, ako ho dostane na stôl. Tiež vyjadril presvedčenie, že budúce spory nebude Kongres riešiť v „hodine jedenástej“. Reagoval tak na skutočnosť, že dohoda vznikla len niekoľko hodín pred tým, než sa Spojené štáty ocitli pred hrozbou platobnej neschopnosti.

Kompromisný zákon prešiel v stočlennom Senáte hladko, za jeho prijatie bolo 81 senátorov, proti 18. To znamená, že ho podporilo aj množstvo republikánov, pretože demokrati sa v hornej komore Kongresu opierajú o väčšinu v podobe 52 kresiel.

V Snemovni reprezentantov hlasovalo za zákon 285 jej členov, proti bolo 144.

Kompromis počíta so zvýšením dlhového limitu, vďaka ktorému zostane vláda likvidná najmenej do 7. februára. Až do 15. januára zabezpečí tiež obnovu financovania vládnych aktivít, ktoré je od začiatku októbra pozastavené.

Obama v prejave povedal, že nadchádzajúce rokovania nebudú ľahké, ale že je pripravený o riešení diskutovať s kýmkoľvek. Dohoda totiž podľa DPA počíta s tým, že komisia zložená z republikánov a demokratov v polovici decembra predloží návrhy dlhodobej stratégie ako znížiť zadlženie krajiny.

Šéfka MMF žiada dlhodobejšie riešenie

Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová vo vyhlásení ocenila kompromisnú dohodu v Kongrese, zároveň ale vyzvala Spojené štáty k ďalšej práci na rozpočte.

„Bude nevyhnutné rozptýliť neistotu obklopujúcu fiškálnu politiku tým, že sa dlhový strop navýši dlhodobejšie,“ uviedla Lagardeová. Upozornila tak na fakt, že schválený zákon počíta so zvýšením dlhového limitu len do 7. februára.

Americký minister financií Jacob Lew povedal, že dôvera vo Spojené štáty zostala zachovaná a že Amerika bude vďaka dohode naďalej plniť svoje záväzky. Vyhlásil, že USA budovali povesť krajiny s najväčšou úverovou dôverou viac ako 224 rokov a že „mračná neistoty“, ktorá visela nad ekonomikou, sa teraz rozplynula.

Kompromis sa zrodil v poslednom momente

Vedúci predstavitelia amerického Senátu oznámili vznik kompromisnej dohody o zvýšení dlhového stropu v stredu. Informoval o tom líder demokratickej väčšiny v Senáte Harry Reid.

Hlavné indexy amerických akcií vďaka dohode posilnili o viac ako percento a nahor sa vydal aj kurz amerického dolára.

„Naša krajina sa dostala na pokraj katastrofy. Táto legislatíva ukončuje patovú situáciu, ktorá zastavila činnosť Washingtonu,“ vyhlásil Reid.

Očakávalo sa, že Senát dohodu rýchlo schváli. Republikánsky senátor Ted Cruz, ktorý je hlavným kritikom dohody, pred novinármi povedal, že nevyužije procedurálne kroky k oddialeniu hlasovania.

Bez tejto dohody by americká vláda vo štvrtok narazila na dlhový limit. Prestala by tak mať možnosť ďalej si požičiavať pomocou nových dlhopisov, čo mohlo vyústiť v neschopnosť štátu splácať dlhy.

Vláda by však pravdepodobne mala v ďalších dňoch ešte dostatok peňazí na plánované platby. Kríza by mohla nastať v závere mesiaca, kedy by vláde podľa výpočtov nestačili peniaze na splátky úrokov z dlhopisov, ak by neodložila iné platby.

Ak by vláda premeškala splátku úrokov alebo istiny dlhopisu, ocitla by sa technicky v platobnej neschopnosti. To by mohlo prudko zraziť ceny amerických štátnych dlhopisov, ťažko otriasť ďalšími trhmi a vyvolať medzinárodnú finančnú krízu s následnou recesiou.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #platobná neschopnosť