Fitch skúma rating USA s možnosťou jeho zníženia

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings začala proces revízie dlhodobého emisného ratingu (IDR) v zahraničnej a domácej mene USA na stupni AAA s možnosťou zníženia.

16.10.2013 08:53
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Rovnako začala proces revízie ratingu dlhových cenných papierov krajiny a krátkodobého ratingu v zahraničnej mene, ktorý je v súčasnosti na stupni F1+. Stropný rating USA potvrdila agentúra na stupni AAA. Fitch očakáva, že ukonči tento proces v prvom kvartáli 2014. Načasovanie však bude odrážať vývoj a udalosti, vrátane času potrebného na dosiahnutie dohody zvýšiť dlhový strop krajiny.

"Hoci Fitch aj naďalej verí, že USA čoskoro zvýšia dlhový strop, hra politikov s ohňom a zmenšená finančná flexibilita môžu zvýšiť riziko bankrotu USA,“ uvádza ratingová agentúra vo svojom stanovisku. Fitch tiež zopakovala, že meškanie pri navýšení úverovej kapacity Spojených štátov spochybňuje schopnosť krajiny plniť si svoje záväzky. Podľa hovorcu ministerstva financií je rozhodnutie agentúry upomienka pre amerických zákonodarcov, že USA sú nebezpečne blízko k neplneniu si svojich záväzkov.

Fitch ako jediná z troch hlavných svetových ratingových agentúr pridelila ratingu USA negatívny výhľad. Standard & Poor's znížila rating krajiny v reakcii na predchádzajúce problémy s navýšením dlhového stropu v auguste 2011 na AA+ so stabilným výhľadom. Moody's Investors Service eviduje rating USA na stupni AAA so stabilným výhľadom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Fitch #USA #platobná neschopnosť