O2 v našom regióne je na predaj, chcú ho finančníci

Slovenský operátor O2 môže po siedmich rokoch od spustenia siete zmeniť majiteľa. Jeho jediného vlastníka, českú Telefónicu, totiž chcú španielski väčšinoví akcionári predať.

15.10.2013 16:06 , aktualizované: 19:20
mobilný operátor, internet, telefón, smartfón,... Foto:
Ilustračné foto
debata

V utorok potvrdili, že o transakcii rokujú s českou finančnou skupinou PPF, ktorá už ovláda na Slovensku napríklad aj Slovenský plynárenský priemysel alebo Stredoslovenskú energetiku.

„Spoločnosť Telefónica uvádza, že zvažuje strategické kroky týkajúce sa jej podielu v spoločnosti Telefónica Česká republika vrátane komunikácie s investičnou skupinou PPF,“ vyhlásil zástupca skupiny Ramiro Sanchez de Lerin Garcia-Ovies. Jedným dychom však pripomenul, že ešte nie je isté, či rokovania budú úspešné a Španieli z Česka odídu.

V minulosti Telefónica predaj českej aj slovenskej dcérskej firmy odmietala. Na otázku Pravdy, či sa aktuálne zvažovaný predaj aktív v Česku týka aj Slovenska, včera Telefónica neodpovedala. Kým česká Telefónica je lídrom na danom trhu, na Slovensku je O2 v pozícii trojky.

Hodnota českej i slovenskej Telefónicy sa podľa agentúry Bloomberg pohybuje okolo štyroch miliárd eur. Na konci júna mala česká časť približne 5,1 milióna zákazníkov v mobilnej sieti a 1,4 milióna používateľov pevnej siete. Počet majiteľov SIM karty s logom O2 na Slovensku vzrástol na 1,4 milióna, pričom firma bola v prevádzkovom zis­ku.

Každý používateľ predplatenej karty totiž firme každý mesiac za služby zaplatil 7,3 eura, kto v prvom polroku dostával od O2 faktúry, platil v priemere 15,2 eura. Otázne však je, ako prípadná kúpa českými finančníkmi ovplyvní príchod štvrtého mobilného operátora na Slovensko i výnos z elektronickej aukcie, ktorý pôjde do slovenskej štátnej kasy. Po prípadnej kúpe O2 od PPF by sa totiž mohol znížiť počet záujemcov, pretože skupina PPF figuruje medzi uchádzačmi o kúpu licencie na prevádzkovanie novej mobilnej siete.

Spolu s nimi o záujme oficiálne hovorila aj slovenská skupina J&T, čo oficiálne ešte v júni potvrdila hovorkyňa Nikol Kubaská. Záujem o kúpu povolenia na prevádzku vtedy potvrdila aj Telefónica, Orange i Telekom. Neskôr sa však zmenil zákon a všetkým záujemcom zakázal akokoľvek komentovať svoje uchádzanie sa o licencie. Z rovnakého dôvodu nemôže hovoriť o aktuálnom počte firiem ani hovorca Telekomunikačného úradu Roman Vavro. „Nebudem to komentovať,“ vyjadril sa Vavro.

Okrem jednorazového príjmu do štátnej kasy má predaj povolení na prevádzku mobilných sietí zlepšiť aj konkurenciu na slovenskom trhu. Ceny telefonovania i prenosu dát by tak mohli klesnúť ešte viac, ako po zväčšení počtu operátorov na slovenskom trhu pred siedmimi rokmi.

So spustením novej mobilnej siete by mohla stúpnuť aj rýchlosť surfovania po webe. Podľa kritérií telekomunikačného úradu by totiž signálom superrýchleho mobilného internetu mali pokryť do konca roka 2018 aspoň polovicu obyvateľstva Slovenska. Licencie totiž súvisia so spustením technológie LTE, ktorá umožňuje prenos dát rýchlosťou až 100 megabitov za sekundu. Takouto rýchlosťou v súčasnosti komunikuje prostredníctvom káblov v budovách veľké množstvo klasických počítačov.

Najmladší slovenský operátor by teoreticky mohol sieť superrýchleho internetu spustiť už v súčasnosti. Na jej prevádzku by totiž mohol využiť pásmo 1¤800 megahertzov, ktoré v súčasnosti využíva iba neďaleko Bratislavy v okolí obce Bernolákovo. O rozširovaní pokrytia na celé územie však hovorkyňa spoločnosti zatiaľ hovoriť nechce. „Momentálne pokračujeme v testovacej komerčnej prevádzke,“ zdôvodnila Martina Jamrichová. Orange už pred časom avizoval, že túto technológiu plánuje spustiť v roku 2014. Telekom sa zatiaľ na túto tému nevyjadruje.

Agentúrnu informáciu sme nahradili redakčným článkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Telefónica #O2