Rokovania v USA o kríze pokročili, ale aj čas sa kráti

Šéf demokratickej väčšiny v americkom Senáte Harry Reid a líder republikánskej menšiny Mitch McConnell podľa svojho vyjadrenia urobili veľký pokrok v rokovaniach o dohode, ktorá má otvoriť vládne úrady a zvýšiť dlhový strop. Na dokončenie dohody však podľa nich zostáva ešte veľa práce.

15.10.2013 06:37
doláre Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Urobili sme obrovský pokrok. Ale ešte tam nie sme,“ vyhlásil Reid po pondelkovom rokovaní v Senáte. Vyjadril nádej, že dohoda by mohla byť dokončená v utoro. „Môžem povedať, že sme urobili značný pokrok a tešíme sa na ďalší pokrok v blízkej budúcnosti,“ dodal McConnell.

Spojené štáty pre rozpočtovú krízu od 1. októbra obmedzili alebo úplne prerušili činnosť radu federálnych inštitúcií. Státisíce štátnych zamestnancov tak museli nastúpiť na neplatenú dovolenku. Vo štvrtok navyše vyprší lehota pre zvýšenie takzvaného dlhového stropu. Ak sa zákonodarcovia do tej doby na zvýšenie limitu nedohodnú, hrozí, že USA nebudú mať peniaze na splácanie svojich zahraničných záväzkov. To by de facto znamenalo bankrot.

Krach rokovaní o zvýšení dlhového stropu by podľa ekonómov mohol mať vážne dôsledky na ekonomiky ďalších krajín. Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová v nedeľu varovala, že neschopnosť Washingtonu splácať svoje záväzky by mohla svet priblížiť k ďalšiemu obdobiu recesie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #platobná neschopnosť