J&T zarobí na privatizácii v Grécku

Grécko dokončilo prvú veľkú privatizáciu. Hlavným kupujúcim 33-percentného podielu v gréckej lotériovej spoločnosti OPAP za 622 miliónov eur je česko-grécky fond Emma Delta.

14.10.2013 09:00
Peniaze, euro, kufrík, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (15)

Ďalšie 3 milióny eur ročne má Emma Delta privatizačnej agentúre vyplácať počas nasledujúcich desiatich rokov. Fond vedie český investor Jiří Šmejc spolu s gréckym podnikateľom Jorgosom Melisanidisom. Fond Emma Delta má aj niekoľkých ďalších partnerov, medzi ktorými je aj slovenská firma J&T Finance.

Medzi ďalších partnerov patria grécky podnikateľ Christos Kopeluzos, ruská investičná spoločnosť ICT Group, český fond KKCG miliardára Karla Komárka a talianska Lottomatica. Hlavné slovo vo fonde má však český podnikateľ Šmejc a Grék Melisanidis, ktorý je synom jedného z najbohatších Grékov.

Privatizácia v Grécku je jednou z podmienkou trojky medzinárodných veriteľov, ktorí poskytli krajine úver. Na pomoci pre Grécko sa podieľa aj Slovensko cez záchranný mechanizmus euroval. Pomoc pre Grécko presadzovala strana Smer na čele s Robertom Ficom spolu s časťou pravice. Naopak, strana SaS Richarda Sulíka bola proti, čo na Slovensku pred dvoma rokmi spôsobilo rozpad vlády Ivety Radičovej.

Slovenskí daňovníci však zatiaľ priamo Grékom neplatia, stalo by sa tak len v prípade, že by Gréci nevedeli pomoc splácať. Odpísanie časti pomoci odmieta Nemecko. V súčasnosti sa však hovorí o potrebe ďalšieho úveru pre krajinu. Po vypuknutí dlhovej krízy viacerí ekonómovia Grécku neverili a lámali zároveň palicou aj nad menou euro. Napokon sa najhoršie hrozby pomocou eurovalu nateraz odvrátili. Prvá privatizácia je ďalším dôkazom, že Gréci sa môžu dostať z problémov. Už predtým sa objavili informácie, že do bankového sektora v Grécku budú vo veľkom investovať americké hedžové fondy.

Pre Atény transakcia znamená dokončenie prvej veľkej privatizácie od roku 2010, keď sa krajina dohodla s medzinárodnými veriteľmi na finančnej pomoci. Predaj štátnych aktív je kľúčovým prvkom dohody o úverovom programe v celkovom objeme 240 mld. eur. Grécko chce z privatizácie v tomto roku utŕžiť 1,6 mld. eur.

Spoločnosť OPAP patrí medzi najväčšie verejne obchodované lotériové spoločnosti v Európe. Tržby firmy vlani predstavovali 1,3 mld. eur. Spoločnosť má v Grécku do roku 2020 monopol na športové stávky a do roku 2030 na lotériové hry.

Novým šéfom OPAP sa stal český bankár Kamil Ziegler. Ten stál v minulosti na čele Konsolidační banky či Raiffeisenbank, pod ktorú patrí aj slovenská Tatra banka. Ziegler zastával rôzne pozície v skupine PPF. Ziegler celý rok 2012 šéfoval českej spoločnosti Sazka.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #J&T #Emma Delta #OPAP