Socha slobody je opäť prístupná, ale dohoda v USA stále neistá

Šéfovia oboch hlavných strán v americkom Senáte v nedeľu pokračovali v rokovaniach o ukončení rozpočtovej krízy v Spojených štátoch.

13.10.2013 23:50
Socha slobody Foto:
Socha slobody v New Yorku je po 13 dňoch krízového režimu opäť prístupná pre návštevníkov.
debata (2)

Pre krízu je obmedzená alebo úplne prerušená činnosť množstva federálnych inštitúcií a státisíce štátnych zamestnancov si museli vziať neplatenú dovolenku. Sochu slobody v New Yorku však po 13 dňoch opäť sprístupnili návštevníkom.

Šéf demokratickej väčšiny v hornej komore Kongresu Harry Reid v nedeľu vyjadril presvedčenie, že sa rozpočtovú krízu podarí vyriešiť. Šéf republikánskej menšiny Mitch McConnell demokratov vyzval, aby podporili plán na riešenie krízy a ponechali pritom v platnosti výdavkové škrty.

Spojené štáty pre rozpočtovú krízu a hroziacu platobnú neschopnosť hrajú o čas. Zákonodarcom sa zatiaľ nepodarilo dospieť k dohode o odblokovaní vládnych financií, úrady tak 13 dní fungujú v obmedzenom režime. Vo štvrtok navyše vyprší lehota pre zvýšenie takzvaného dlhového stropu. Spojeným štátom hrozí, že potom prestanú mať peniaze na splácanie medzinárodných záväzkov. To by mohlo mať podľa ekonómov vážne následky pre ekonomiky iných krajín.

Republikáni a demokrati v Senáte, a teraz aj v Snemovni reprezentantov, sa podľa všetkého zhodujú, že dlhový strop by sa mal zvýšiť a činnosť úradov vrátiť do normálu, nezhodli sa však zatiaľ na podmienkach, za akých by k tomu malo dôjsť.

Dick Durbin, muž číslo dva spomedzi demokratov v Senáte, v nedeľu uviedol, že Reid a Mitch McConnell sa v rokovaniach zameriavajú na predovšetkým na výšku výdavkov pre budúci fiškálny rok, obdobie zvýšeného dlhového stropu a mieru automatických rozpočtových škrtov, ktoré sa rozbehli v minulých mesiacoch.

Demokrati chcú zvýšiť dlhový strop na obdobie do marca alebo apríla budúceho roka. Pokiaľ ide o úroveň vládnych výdavkov, je potrebné nájsť kompromis medzi čiastkou 1,058 bilióna USD, ktorú požadujú demokrati a 988 miliardami USD, ktorým dávajú prednosť republikáni.

Ďalším problematickým bodom pri vyjednávaní je to, či prípadná dohoda o federálnom rozpočte bude zahŕňať automatické výdavkové škrty, ktoré začali platiť v marci alebo či ich obmedzia alebo úplne zrušia.

Akúkoľvek dohodu, ktorá vzíde zo Senátu, ešte bude musieť potvrdiť dolná komora Kongresu, kde majú väčšinu republikáni.

„Som presvedčený, že republikáni umožnia vláde otvoriť (federálne úrady) a predĺžiť schopnosť tejto krajiny platiť svoje účty,“ uviedol v nedeľu podľa agentúry Reuters Reid.

Jeho republikánsky náprotivok v Senáte Mitch McConnell medzitým vyzval demokratov, aby podporili plán oboch strán na riešení krízy a ponechali pritom v platnosti opatrenia na výdavkové škrty vo vládnych programoch. Plán počíta so znížením jednej z daní spojenej s prezidentovou zdravotnou reformou a so zlepšením poistiek proti podvodom pri revízii zákona o zdravotnom poistení. Demokrati v sobotu tento plán odmietli a požadujú väčšie úľavy v systéme paušálnych škrtov.

Analytici finančných trhov v piatok očakávali, že napäto sledovaná dráma bude mať cez víkend vyvrcholenie. Hľadanie riešenia však podľa všetkého pokračuje len veľmi pomaly, strany by mohli situáciu vyriešiť až na poslednú chvíľu. Experti varujú, že optimizmus trhov by medzitým mohol vyprchať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #platobná neschopnosť