Spojeným štátom sa kráti čas, riešenie krízy ešte nenašli

Nádej na rýchle ukončenie rozpočtovej krízy v Spojených štátoch v sobotu zoslabla, keďže členovia Republikánskej strany v Snemovni reprezentantov obvinili prezidenta Baracka Obamu, že s nimi prestal vyjednávať a obrátil sa na Senát.

13.10.2013 00:00
USA, zástava, vlajka, Spojené štáty Foto:
Ilustračné foto
debata

Ten v sobotu podľa agentúry AP zamietol snahu demokratov o zvýšenie dlhového stropu len do budúceho roka. Šéfovia demokratickej väčšiny a republikánskej menšiny v Senáte sa však medzitým stretli. Predstaviteľ senátnych demokratov Harry Reid potom vyhlásil, že by chcel dohodu s republikánmi dosiahnuť do pondelka.

Spojené štáty pre rozpočtovú krízu a hroziacu platobnú neschopnosť splácať svoje záväzky hrajú o čas. Zákonodarcom sa zatiaľ nepodarilo dospieť k dohode o odblokovaní vládnych financií. Pre neschválený rozpočet sú od 1. októbra mimo prevádzku niektoré vládne úrady a tisíce štátnych zamestnancov museli nastúpiť na neplatenú dovolenku. Vo štvrtok pritom vyprší lehota na zvýšenie takzvaného dlhového stropu. Spojeným štátom hrozí, že potom prestanú mať peniaze na splácanie medzinárodných záväzkov. To by mohlo mať podľa ekonómov vážne následky pre ekonomiky iných krajín.

Biely dom v piatok odmietol návrhy republikánov na ukončenie krízy. Republikáni zo snemovne po sobotňajšej mimoriadnej schôdzke s vedením strany Bielemu domu vyčítali, že ich doterajšie návrhy zamietol. S prezidentom Obamom ale chcú ďalej vyjednávať a vplyvný kongresman Pete Sessions agentúre Reuters povedal, že v najbližších dňoch prídu s novým návrhom. Hlasovanie sa ale vraj do pondelkového večera nečaká.

V hornej komore Kongresu sa v sobotu zišli šéf senátnych demokratov Harry Reid a šéf senátnych republikánov Mitch McConnell k rozhovorom o súčasnej kríze. Reid potom vyhlásil, že by teraz chcel dosiahnuť dohodu o opätovnom otvorení čiastočne uzavretých federálnych úradov a o zvýšení dlhového limitu, kde je hraničný termín štvrtok.

„Keď hovorím teraz, myslím tým v najbližších 48 hodinách,“ vyhlásil pritom senátor. Podľa demokratického senátora Dicka Durbina je cieľom dosiahnuť dohodu medzi oboma stranami v Senáte predtým, než sa v pondelok otvoria finančné trhy.

Reid ale zároveň odmietol plán republikánskej senátorky Susan Collinsovej predĺžiť limit pre splácanie záväzkov vlády do 31. januára a sprístupniť peniaze federálnej vláde na ďalších šesť mesiacov. „Predbežné“ rokovania o tomto pláne sa začali v sobotu ráno miestneho času. Podľa Reida ale plán „nikam nevedie“.

Aj keby sa senátorom podarilo dať dohromady návrh na ukončenie rozpočtovej krízy a zvýšenie dlhového stropu, budú potrebovať podporu aspoň časti republikánov, aby prípadné návrhy prešli v Snemovni reprezentantov, podotkla agentúra Reuters. Táto podpora však nie je vôbec istá, najmä ak sa prípadný nový návrh vyvaruje nových útokov na prezidentovu zdravotnú reformu, ktorú médiá prekrstili na „Obamacare“. Republikánski poslanci dúfajú, že sa im ju podarí oddialiť, a financie zatiaľ z týchto dôvodov vytrvalo odmietali odblokovať.

Hovorca Bieleho domu Jay Carney medzitým označila za nešťastné, že Senátom v sobotu neprešlo čiastkové opatrenie demokratov, ktoré podľa neho mohlo odstrániť hrozbu platobnej neschopnosti vlády. Kongres potom vyzval, aby si robil svoju prácu a našiel riešenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Spojené štáty #platobná neschopnosť