Pri šetrení sa v regiónoch ide do krajností

Prejsť sa v noci naprieč Slovenskom znamená často pohľad na neosvetlené ulice bez ľudí.

12.10.2013 23:30
Reality, stavba, vidiek, pole, satelit Foto:
Ilustračné foto
debata (15)

Obce v snahe znížiť bežné výdavky o desať percent a mzdy o päť percent, tak ako vedenie samospráv dohodlo s vládou, idú do krajností. Nielenže nesvietia, ale niekedy nemajú na opravy ciest či chodníkov. Ľudia po zotmení radšej sedia doma. Navyše úradníkom v niektorých regiónoch v tlačiarňach chýba papier, mestá predávajú majetky a zvyšujú dane.

Rezort financií k tomu odkazuje, že na jar tohto roka vláda uvoľnila samosprávam osem miliónov eur na opravu ciest, ďalších osem miliónov mohli obce investovať do opravy komunikácii po zimnej prevádzke. Vláda vyčlenila peniaze aj na rast platov učiteľov. Samosprávy navyše podpísali záväzok šetriť dobrovoľne.

„Vzhľadom na tieto fakty si nemyslíme, že by sme mestá a obce nútili ísť do krajností, spoločne so Združením miest a obcí Slovenska však hľadáme cesty na naplnenie zámerov Memoranda,“ odkázalo tlačové oddelenie rezortu financií.

Napríklad vo Veľkom Krtíši to však vidia inak. Tamojší obyvatelia hromžia, že chodia po rozbitých uliciach a nevidia pritom ani pod nohy. „Už skoro mesiac nám nefunguje osvetlenie na celej ulici. Vlani v tejto oblasti vykradli niekoľko rodinných domov, tak už len po nociach čakáme, kedy prídu znovu, lebo majú ideálne podmienky. To už nehovorím o tom, že sa mesto nepúšťa do odstránenia výmoľov a vyrovnania nerovností, u nás na Novohradskej ulici sa prepadáva cesta,“ hovorí pani Iveta Kalmárová z Veľkého Krtíša.

V spomínanom Veľkom Krtíši o problémoch so stavom chodníkov a miestnych komunikácií vedenie mesta vie, no nemá na opravy peniaze. „Mali sme ich v tomto roku v pláne opravovať a rekonštruovať. Pri dodržiavaní opatrení zo strany vlády sme všetky tieto investičné akcie zastavili a finančné prostriedky plánované na ich realizáciu sme viazali,“ hovorí Erika Grega, asistentka primátora mesta Veľký Krtíš. Samotný mestský úrad funguje niekoľko mesiacov „bez papiera“. Na to, aby znížili administratívne náklady, museli totiž obmedziť nákup papiera a potrieb do kancelárie.

Napríklad v Banskej Bystrici popri šetrení zvyšovali aj miestne poplatky za odvoz odpadu. Na to, aby Banská Bystrica v tomto roku zabezpečila riadny chod mesta, vyplatila mzdy a zabezpečila všetky služby občanom dané zákonom, bude musieť pristúpiť aj k odpredaju časti svojho majetku. Momentálne plánuje predať pozemok vo vlastníctve mesta pred tamojším obchodným domom za zhruba 1,7 milióna eur.

„Samospráva už nemá vytvorený priestor na ďalšie krátenie výdavkov. Vzhľadom na aktualizovanú prognózu príjmov samospráv z dane z príjmu fyzických osôb z júla 2013 zaznamenáva mesto výpadok príjmu z podielových daní v objeme viac ako 330-tisíc eur,“ hovorí vedúca ekonomického odboru Banskej Bystrice Beáta Farkašová. Ako ďalej dodáva, na dofinancovanie prenesených kompetencií v základných školách pôjde z rozpočtu mesta ďalších 287-tisíc eur. Medziročne samosprávam narástol počet prenesených kompetencií štátu o 110. Prenesený výkon štátnej správy v mnohých obciach predstavuje aj 60 percent z celkových ich výdavkov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #samospráva #vidiek #obec