Fed zrejme neprestane s nalievaním peňazí do ekonomiky

Je menej pravdepodobné, že Federálny rezervný systém (Fed) pre rozpočtové problémy USA a následný nedostatok ekonomických údajov, zníži tento mesiac objem nákupu dlhopisov. Povedal to šéf pobočky Fed-u v St. Louis James Bullard.

11.10.2013 09:05
Euro, peniaze, bankovky, ekonomika, eurofondy Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Fiškálne problémy krajiny podľa neho "zmenili kurz“, či centrálna banka začne na stretnutí, ktoré je na pláne 29. a 30. októbra, so sťahovaním kvantitatívneho uvoľňovania v sume 85 mld. USD mesačne.

Bullard podporoval prekvapivé rozhodnutie Fedu minulý mesiac nezredukovať program skupovania dlhopisov, ktorým sa snaží podporiť investície, tvorbu pracovných miest a ekonomický rast. Globálne akciové trhy vtedy na toto rozhodnutie reagovali výrazným rastom.

Rozhodnutie neznížiť objem nákup aktív je potrebné vzhľadom na súčasnú rozpočtovú krízu vo Washingtone, tvrdí ďalej Bullard. "Minulý mesiac sme tvrdili, že fiškálna neistota je rizikom a toto riziko sa zhmotnilo, preto si myslím, že je menej pravdepodobne, než by inak bolo, že objem nákupu dlhopisov nezmeníme,“ povedal Bullard, pričom dodáva, že rokovania o navýšení dlhového stropu tiež zohrávajú dôležitú úlohu.

Americká federálna vláda je už od 1. októbra zatvorená. Rozpočtové rokovania sú na mŕtvom bode a to vyvoláva obavy, že sa nepodarí zvýšiť dlhový strop v USA, ktorý je v súčasnosti na úrovni 16,7 bil. USD. Krajina ho dosiahne 17. októbra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed