V USA sa črtá riešenie rozpočtovej krízy

Americký prezident Barack Obama sa v piatok stretne s republikánskymi senátormi na ďalšom rokovaní o ukončení rozpočtovej krízy, ktorá už jedenásty deň výrazne obmedzuje činnosť amerických federálnych úradov.

11.10.2013 06:53
Barack Obama Foto: ,
Barack Obama
debata (3)

Ak dospejú obe strany k dohode, môžu sa Američania dočkať nielen prijatia zákona o vládnych výdavkoch, ale ešte dôležitejšieho odvrátenia pádu do platobnej neschopnosti. Šéf senátorov Mitch McConnel vo štvrtok schôdzku označil za „dobrý začiatok“.

Republikánska väčšina v Snemovni reprezentantov, ktorá doteraz blokovala tak zákon o výdavkoch vlády, ako aj zvýšenie takzvaného dlhového stropu, vo štvrtok naznačila ochotu na rokovanie.

Republikáni navrhli šesťtýždňové zvýšenie limitu amerického dlhu, keď bude Obama ochotný vyjednávať o ich doplnkoch zákona o výdavkoch vlády. Prezident tento návrh neprijal, ale ani ho neodmietol. Republikáni dlhodobo požadujú niektoré obmedzenia výdavkov spojených s Obamovou zdravotnou reformou či zníženie ďalších federálnych nákladov.

Washington má na zvýšení dlhového stropu čas iba do budúceho štvrtka. Potom stratí napríklad schopnosť splácať medzinárodné záväzky, čo môže podľa ekonómov výrazne poškodiť nielen ekonomiku USA, ale viesť k celosvetovej krí­ze.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #platobná neschopnosť