USA budú ďalej žiť na dlh. Aj s novou superšéfkou

Prvýkrát v storočnej histórii amerického Fedu, ktorý plní úlohy centrálnej banky, zasadne na vrcholový post žena.

10.10.2013 14:44
Janet Yellenová, Fed Foto: ,
Na čelo americkej centrálnej banky sa prvýkrát postaví žena - Janet Yellenová. Keďže presadzuje uvoľnenú menovú politiku, je to signál, že tlačenie peňazí spojených so zadlžovaním bude pokračovať.
debata (31)

Nominácia Janet Yellenovej prezidentom Barackom Obamom pomohla trochu uvoľniť stále vyhrotenejšiu situáciu na finančných trhoch, ktoré stresuje neschopnosť politikov dohodnúť sa na budúcom rozpočte a zvýšení dlhového stropu.

Pre tieto roztržky americká vláda už vyše týždňa funguje v núdzovom režime, v rámci ktorého 800-tisíc štátnych zamestnancov je nútených poberať neplatené voľno. Úrady či múzeá nefungujú. Politikom pritom ostáva na dosiahnutie dohody už len týždeň. V opačnom prípade USA na budúci štvrtok narazia na dlhový strop a prídu o schopnosť platiť svoje záväzky – či už sú to splátky dlhu, odvody nemocniciam, alebo dôchodky.

Nominácia Yellenovej na jednu z najmocnejších pozícií v globálnej ekonomike tento problém nevyrieši. Súčasná situácia sa jej mandátu netýka a svojho predchodcu Bena Bernankeho v kresle vymení až 1. februára. Yellenová je však ekonómami vnímaná ako dobrá voľba.

Uvoľnená menová politika

Očakáva sa, že bude pokračovať v uvoľnenej monetárnej politike zameranej na podporu hospodárskeho rastu a tvorby pracovných miest. Znamená to ďalšie tlačenie peňazí a rast dlhov krajiny. Investori získali aspoň nejaké jasné signály do budúcnosti a nervozitu môžu pociťovať bezvýhradne z patovej situácie, v ktorej sa ocitol Kongres a Biely dom.

„Z dlhodobého hľadiska je jej nominácia pre trhy pozitívna. Z hľadiska krátkodobého je situácia v moci amerického Kongresu a Bieleho domu. Zatiaľ to na dohodu medzi demokratmi a republikánmi nevyzerá, skôr sa situácia bude uberať hľadaním neštandardných riešení pri posune dlhového stropu a tým aj predlžovaním boja medzi dvoma politickými tábormi v USA,“ hovorí Miroslav Blahušiak zo spoločnosti Capital Markets.

Neštandardných riešení ohľadom zrážky s dlhovým stropom sa už niekoľko objavilo. Medzi najbizarnejšie patria návrhy vyraziť mincu v hodnote jedného bilióna dolárov až po zmenu dodatku ústavy, čo by vláde umožnilo požičiavať si ďalej aj bez súhlasu Kongresu.

Obama takéto triky (zatiaľ) odmieta, no povedal, že Biely dom „zvažuje všetky možnosti“ ako reagovať na situáciu, že Kongres nezvýši dlhový limit. Zároveň však varoval, že neexistuje žiadna „kúzelná palička,“ ktorá zažehná riziko hroziaceho bankrotu. Biely dom uviedol, že prezident pomýšľa v najbližších dňoch pozvať na rokovanie republikánov z oboch komôr Kongresu.

Republikáni chcú rokovať o znížení deficitu

Republikáni žiadajú otvoriť rokovania o znížení rozpočtového deficitu, ako aj o Obamovej reforme zdravotníctva ako podmienke pre schválenie vládnych výdavkov a zvýšenia limitu pre vládny dlh. Obama, naopak, odmieta vyjednávať o ďalších záležitostiach, pokiaľ nebude mať rozpočet schválený bez dodatočných podmienok.

„Americkí politici hrajú túto hru pomerne radi a pomerne často. Akokoľvek ich môže baviť predlžovanie neistoty, finančným trhom to neprospieva,“ hovorí Vladimír Pikora z firmy Next Finance. „Posledné slová amerických politikov nesignalizujú, že by sa blížila akákoľvek dohoda ohľadom dlhového stropu USA. Naopak, zdá sa, že zákopy oboch strán sa prehlbujú. Na to reagujú trhy rastúcou neistotou a strachom. Akcie preto globálne padajú a dolár mierne slabne.“

Nastávajúca šéfka Fedu túto situáciu určite pozorne vníma, pretože od jej vyriešenia alebo nevyriešenie závisí, v akom stave dostane americkú ekonomiku pod dohľad. Po nájdení dohody všetko pôjde po starom. USA sa budú ďalej zadlžovať, ale žiadne zásadné otrasy sa neočakávajú. Ak však dohoda do 17. septembra nebude, USA vykročia na dosiaľ nepreskúmané územie, čo sa môže v najhoršom prípade skončiť zopakovaním len nedávno ukončenej ekonomickej recesie.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed #Barack Obama #Janet Yellenová