Cargo zakladá dcérske firmy, hľadá do nich investorov

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. v najbližšom období založí dve dcérske spoločnosti, a to Cargo Wagon, a.s. pre manažment parku nákladných vozňov a ZSSK CARGO Intermodal, a.s. pre prevádzku intermodálnej prepravy.

10.10.2013 10:25
Vlak, koľaje, železnice Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

„Časť akcií dcérskych spoločností bude následne ponúknutá potenciálnym partnerom v rámci medzinárodného výberového konania, ktorého ukončenie a vyhodnotenie záväzných ponúk sa očakáva v marci 2014. Realizácia odpredaja časti majetkového podielu by sa mala uskutočniť v druhej polovici roku 2014,“ informoval vo štvrtok hovorca Carga Martin Halanda.

Potenciálni partneri môžu vyjadriť svoj predbežný záujem o účasť v dvojkolovom výberovom konaní do 2. decembra tohto roka, čo je zároveň predpokladaným termínom na predkladanie predbežných ponúk.

„Cieľom uvedených krokov v zmysle vládneho materiálu o konsolidácii nákladnej železničnej dopravy v SR je vstup kvalifikovaných a renomovaných partnerov do dcérskych spoločností, čím sa predpokladá nárast efektívnosti správy a manažmentu parku nákladných vozňov, nárast kvality služieb a objemu intermodálnej prepravy,“ uviedol Halanda. Finančné prostriedky získané z odpredaja časti majetkového podielu plánuje materská spoločnosť Cargo prioritne využiť na ekonomickú konsolidáciu a zníženie svojej zadlženosti, a to na úroveň do 30 % v porovnaní so stavom v roku 2012. Založenie a odpredaj časti majetkového podielu v dcérskych spoločnostiach vyplýva z uznesenia vlády prijatého 10. júla tohto roka v rámci opatrení na konsolidáciu železničnej nákladnej dopravy SR.

Budúci partner získa vo firme Cargo Wagon 66-percentný podiel, v prípade druhej zakladanej firmy nie je podiel partnera zatiaľ uvedený. Dcérska firma pre manažovanie nákladných vozňov by mala spravovať okolo 12 700 z celkových 13 300 vozňov Carga, pričom zhruba 5 tisíc z nich je nadbytočných. Do tejto firmy má odísť zo štátnej spoločnosti 30 pracovníkov. Dcérska firma pre intermodálnu prepravu má spravovať okolo šesťsto vozňov a z Carga má do nej prejsť tiež tridsať zamestnancov.

Podmienkou účasti v tendroch je, aby investori podpísali dohodu o uchovaní tajomstva, uhradili nenávratný administratívny poplatok 5 tis. eur a predložili originál, alebo notársky overenú kópiu výpisu z obchodného alebo iného registra s jasnou identifikáciou investora a osoby oprávnenej konať v jeho mene. Po splnení týchto podmienok získajú investori prístup k informačnému balíku a pravidlá, na základe ktorých budú uchádzači predkladať svoje predbežné ponuky v predpokladanom termíne 2. decembra.

Cargo by podľa rozhodnutia vlády malo založiť aj dcérsku firmu pre údržbu a opravy vozňov a rušňov s cieľom zefektívnenia týchto činností a z Carga by malo do nej prejsť okolo 1 200 zamestnancov. Zváži sa pritom majetkový vstup partnerskej Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. ktorá prevádzkuje osobnú dopravu. Z predpokladaného počtu zamestnancov Carga koncom tohto roka okolo 6 350 má do troch dcérskych firiem neskôr prejsť 1 260 pracovníkov a v materskej spoločnosti by malo zostať 5 090 zamestnancov.

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. vznikla začiatkom roka 2005 rozdelením Železničnej spoločnosti, a.s. na dve samostatné spoločnosti, pričom prevzala jej aktivity v oblasti nákladnej železničnej prepravy. Spoločnosť eviduje základné imanie 401,646 mil. eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #Cargo