Najskôr peniaze pre vládu, potom rokovania, vyzýva Obama

Americký prezident Barack Obama v utorok opäť vyzval republikánov v Kongrese, aby uvoľnili peniaze pre fungovanie vládnych úradov a zvýšili dlhový strop krajiny. Dovtedy nemieni rokovať o požiadavkách republikánov.

09.10.2013 06:41
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama
debata

Šéf republikánmi ovládanej Snemovne reprezentantov John Boehner v následnom vyhlásení výzvu odmietol a vyhlásil, že je sklamaný Obamovou neochotou na rokovanie.

Obama na tlačovej konferencii zdôraznil, že nezvýšenie dlhového stropu a prípadná platobná neschopnosť by boli oveľa horšie ako terajšia čiastočná uzávierka vládnych úradov. Rozhodnutie nezvýšiť dlhový strop, ktoré by viedlo k platobnej neschopnosti, by bolo šialené a katastrofálne a hrozilo by hlbokou recesiou a chaosom, povedal prezident.

K tomu by mohlo dôjsť podľa ministerstva financií okolo 17. októbra. Zatiaľ je už týždeň uzavretá časť vládnych úradov, pretože Snemovňou reprezentantov neprešiel návrh na uvoľnenie štátnych financií.

Kým neprestanú republikáni brať americkú ekonomiku ako „rukojemníkov“, tak Obama nemieni s republikánmi o ich požiadavkách rokovať. „Nemôžeme pripustiť, aby sa vydieranie stalo súčasťou našej demokracie. Takto demokracia nefunguje,“ povedal Obama a zdôraznil, že už teraz vierohodnosť Ameriky utrpela.

Po znovuotvorení vládnych úradov a zvýšení dlhového stropu je vraj pripravený rokovať prakticky o všetkom, vrátane reformy zdravotníctva a ďalšieho znižovania deficitu.

Boehner o dve hodiny neskôr reagoval na jeho slová bez akéhokoľvek náznaku ústupkov zo strany republikánov. Podľa neho je pre Obamu „dlhodobo neudržateľné“, aby naďalej odmietal rokovať o republikánskych návrhoch a pre hroziacu platobnú neschopnosť bude musieť skôr či neskôr na rokovania pristúpiť.

„Keď dôjde na dlhový strop, súhlasím s prezidentom, mali by sme platiť svoje dlhy,“ ubezpečoval Boehner, že jeho strana urobí všetko preto, aby sa Washington vyhol platobnej neschopnosti.

Podľa Obamu by bolo možné vládne úrady otvoriť prakticky hneď – ak by Boehner umožnil hlasovanie o „čistom“ rozpočte bez ďalších podmienok a dodatkov. Podľa amerických médií je totiž v snemovni dostatok umiernených republikánov, ktorí by sa pri takomto hlasovaní pridali k demokratom.

Šéf snemovne však označil Obamovu výzvu na hlasovanie za snahu o dosiahnutie „bezpodmienečnej kapitulácie“ republikánov a zopakoval, že odblokovaniu vládnych výdavkov aj zvýšeniu dlhového stropu musia predchádzať ďalšie rokovania. Konkrétne republikánske podmienky však nemenoval.

Republikáni v utorok navrhli vytvorenie dvadsaťčlenného výboru zloženého z predstaviteľov oboch strán, ktorý by pripravil opatrenia na zníženie deficitu. Podobný „supervýbor“ bol ustanovený už v lete 2011, ale vtedy sa na žiadnych výsledkoch nedohodol.

Obama v utorok povedal, že nevidí dôvod pre vznik takéhoto výboru. Podľa neho na tento účel postačujú rozpočtové výbory oboch komôr Kongresu.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #platobná neschopnosť