Malatinský: Slovensko bude naďalej držať výroba áut

Slovenský priemysel by sa mal aj naďalej opierať o výrobu automobilov a o subdodávateľske firrmy automobiliek.

08.10.2013 17:49
Automobilka Kia pri Žiline
Ilustračné foto
debata (2)

Podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského je iba potrebné skrátiť inovačné cykly, aby naďalej Slovensko dokázalo konkurovať výrobcom ako Čína či India. Momentálne automobilový priemysel zamestnáva na Slovensku 74 000 ľudí a je v dobrej kondícii, povedal v utorok na tlačovej konferencii na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne Malatinský.

Strojárstvo je hlavným tvorcom pracovných miest na Slovensku a malo by to tak zostať aj naďalej. Napriek poklesu predaja vozidiel v Európskej únii vlani Slováci vyrobili najviac áut v histórii, takmer 930 000 a tento rok produkcia mierne rastie. Odbytiská sú totiž aj na ázijskom trhu, väčšina produkcie ide na export. Výroba dopravných prostriedkov sa na priemyselnej výrobe podieľa jednou štvrtinou.

„Pre toto priemyselné odvetvie u nás pracuje 274 firiem. Rozhodli sme sa zvýšiť investície do výskumu a inovácií. Vytvorili sme takzvaný "inovačný voucher“. Pre malé podniky má hodnotu 3500 eur, pre veľké 10 000 eur. Už od 5. októbra môžu podnikatelia žiadať o podporu a tieto peniaze na inovácie využiť," informoval Malatinský.

Budúcnosť slovenského strojárstva vidí aj v pokračujúcej a užšej spolupráci s českými strojárskymi firmami. „Veľa zahraničných zákaziek sme schopní uskutočniť práve len vďaka úzkej spolupráci,“ doplnil minister.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Tomáš Malatinský #automobilky