Hlinikáreň v Žiari má elektrinu za výhodnejšiu cenu, podpísala zmluvu

Spoločnosť Slovalco definitívne podpísala so Slovenskými elektrárňami (SE) zmluvu na dodávku elektriny.

08.10.2013 16:33
Slovalco, práca Foto:
Spoločnosť Slovalco zamestnáva v regióne pri Žiari nad Hronom viac ako 3 000 ľudí.
debata (6)

„Zmluva upravuje dodávky elektriny pre hlinikáreň v celkovom objeme 19 terawatthodín na obdobie ôsmich rokov, od roku 2014 do roku 2021,“ informovala spoločnosť Slovalco. Firma nechcela konkretizovať za akú cenu bude dostávať elektrinu od slovenského dominantného výrobcu elektrickej energie. „Cena je predmetom obchodného tajomstva,“ dodala firma.

Firma Slovalco tak podľa všetkého bude naďalej pokračovať vo výrobe hliníka v Žiari nad Hronom. „Podpis zmluvy na dodávku elektrickej energie do roku 2021 pomôže zachovať výrobu hliníka v Žiari nad Hronom a tým aj udržať tri tisíc pracovných miest, ktoré sú s výrobou a spracovaním hliníka spojené,“ uviedol generálny riaditeľa Slovalca Milan Veselý. Popri zmluve na dodávku komodity je v súčasnosti pre podnik v riešení aj úprava ostatných poplatkov, vrátane poplatkov za prenos elektrickej energie. Slovalco tak chce dosiahnuť, aby celková cena elektriny, ako jej najvýznamnejšej nákladovej položky pri výrobe hliníka, bola na úrovni ostatných európskych výrobcov. „Vzhľadom na výrazný pokles predajnej ceny hliníka je cena elektrickej energie určujúcim faktorom cenovej konkurencieschop­nosti výrobcu, a to v globálnom kontexte,“ zdôraznil žiarsky podnik.

Výrobca hliníka zo Žiaru nad Hronom podpísal ešte v júli tohto roka so Slovenskými elektrárňami dohodu o zámere uzavrieť zmluvu na dodávku elektriny. Podpísanie dohody bolo podľa elektrární prvým krokom k udržaniu výroby hliníka v Slovalcu. V súčasnosti ešte platnú zmluvu o dodávke elektriny za fixné ceny uzavreli Slovalco a Slovenské elektrárne v roku 1994. Jej platnosť končí v tomto roku.

Spoločnosť Slovalco, a.s. bola do Obchodného registra zapísaná 7. júna 1993. Firma sa zaoberá výrobou hliníka, výrobou vopred vypálených anód a nákupom surovín na výrobu a predaj hliníka. V roku 1994 do nej kapitálovo vstúpila Európska banka pre obnovu a rozvoj a nórska spoločnosť Hydro Aluminium AS. Prvý kov firma vyrobila v júni 1995. Ako vyplýva z údajov na internetovej stránke spoločnosti, akcionármi vo firme sú spoločnosť Hydro Aluminium a ZSNP, a.s., Žiar nad Hronom. Slovalco vyrobí ročne približne 160 tisíc ton primárneho hliníka. V roku 2012 predstavoval celkový predaj 178 672 ton hliníkových výrobkov, vrátane pretavovania. Export tvoril takmer 81 % z celkového objemu predaja.

Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Fond národného majetku SR, ktorý kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú 5 737 megawattov inštalovaného výkonu. Sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Slovalco