Svet spomalí rast na 2,9 %. MMF to považuje za globálnu recesiu

Rast svetovej ekonomiky sa v tomto roku spomalí na 2,9 percenta, čo bude najmenej od globálnej krízy roku 2009. V budúcom roku potom rastové tempo stúpne len mierne a dosiahne 3,6 percenta. Vo svojej jesennej prognóze to v utorok predpovedal Medzinárodný menový fond (MMF) , ktorý tak zhoršil svoju globálnu predpoveď na tento rok už šiestykrát za sebou.

08.10.2013 15:59
Peniaze, jen, libra, dolár euro Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

K novému zhoršeniu odhadu menový fond donútil výrazný útlm krajín rozvíjajúceho sa sveta na čele s Čínou, Indiou a Ruskom.

Fond zhoršoval svoj ​​výhľad pre tento rok každý štvrťrok od minulej jari, keď ešte predpovedal, že svetová ekonomika vzrastie o 4,1 percenta. Až do tohto leta k tomu najviac prispela dlhová kríza a recesia v eurozóne, v druhom štvrťroku sa už ale krajiny eura z prepadu vymanili, naopak, útlm sa prehĺbil v Ázii a Rusku. Podľa predchádzajúcej definície fondu, ktorá platila do roku 2009, znamená pokles ročného tempa rastu pod tri percentá globálnu recesiu.

Vo vyspelom svete MMF tento rok očakáva, rovnako ako v poslednom odhade, rast o 1,2 percenta a v budúcom roku zrýchlenie na dve percentá. Výhľad pre mladé trhové a rozvojové ekonomiky fond zhoršil na 4,5 percenta z doterajšieho päťpercentného odhadu. V roku 2014 menový fond v tejto skupine krajín čaká oživenie len tesne nad päť percent.

Zvlášť výrazne znížil fond tohtoročný výhľad pre Indiu, Rusko a Mexiko. Čína, ktorá je po USA druhou najväčšou ekonomikou sveta, podľa fondu tento rok spomalí na 7,6 percenta a v budúcom roku až na 7,3 percenta.

Dynamiku vyspelého sveta potiahnu v budúcom roku Spojené štáty, ktorých ekonomika by mala z tohtoročného útlmu zrýchliť na 2,6 percenta. MMF však predpokladá, že terajšie obdobie ochromenia americkej vlády pre rozpočtové spory bude veľmi krátke. Ak sa tak nestane, podkope to podľa fondu nielen americkú, ale celú svetovú ekonomiku.

Do plusu pôjde eurozóna, ktorá po tohtoročnom poklese o 0,4 percenta prejde na budúci rok k jednoprocentnému rastu. Tlačiť vpred by ju malo Nemecko, ktoré už tento rok porastie o pol percenta a v roku 2014 zrýchli tempo rastu na 1,4 percenta. Prekvapila Veľká Británia, ktorej MMF zlepšil prognózy najviac zo všetkých veľkých krajín.

Správa o výhľade svetovej ekonomiky World Economic Outlook (WEO) vychádza pravidelne pred polročným zasadnutím MMF a Svetovej banky, medzi nimi fond vydáva jej štvrťročnú aktualizáciu. V nasledujúcich dňoch sa do Washingtonu zídu na jesenné zasadnutie medzinárodných finančných inštitúcií predstavitelia členských krajín fondu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #MMF #prognóza