Na Cypre našli vinníka krízy. Bývalého prezidenta

Za cyperskú finančnú krízu, ktorá doviedla krajinu na pokraj bankrotu, je zodpovedná predovšetkým "ľahkovážna" hospodárska politika bývalého prezidenta Demetrisa Christofiasa. Vyplýva to podľa agentúry AP z výsledkov nezávislého vyšetrovania.

07.10.2013 19:05
Euro, peniaze, kríza Foto:
Ilustračné foto
debata

Christofias vraj ignoroval varovanie ohľadom nadmerných výdavkov a zhoršil problémy krajiny odkladaním rozhovorov o medzinárodnej pomoci.

„Trval na svojich názoroch, ignoroval rady a prosby ekonomických expertov,“ píše sa v nezáväznej správe trojčlennej vyšetrovacej komisie vytvorenej z bývalých sudcov. Podľa Christofiasa bolo toto vyšetrovanie „nezákonné“ a správa je „plná výmyslov a klebiet“.

Komunistický prezident Christofias bol hlavou štátu od roku 2008 do tohtoročného februára. Počas jeho funkčného obdobia sa finančná situácia cyperskej vlády aj bankového sektora zhoršila, čo v polovici minulého roka vyústilo do rozhodnutia požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc. Christofias však navrhované podmienky pomoci odmietal, takže dohoda bola uzatvorená až tento rok v marci za nového prezidenta Nikosa Anastasiadis.

Cyprus sa dohodol s medzinárodnými veriteľmi na záchrannom úvere v objeme desať miliárd eur. Dohodu ale sprevádzajú prísne podmienky, vrátane zhabania časti vkladov v cyperských bankách a redukcie prebujneného bankového sektora.

Nezávislé vyšetrovanie sa začalo po dosiahnutí dohody o medzinárodnej pomoci s cieľom určiť, kto za hospodárske problémy Cypru nesie zodpovednosť. V právomoci vyšetrovateľov však nie je iniciovať trestné konanie. Vyšetrovatelia vypočuli približne 46 svedkov, vrátane súčasného prezidenta Anastasiadisa. Toho podrobili kritike pre nedostatočnú prípravu na rokovania s predstaviteľmi eurozóny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #Demetris Christofias